От червеното вино по-малко боли глава, ако е чисто
Yandex

Тъмните алкохоли да се пият чисти, главата боли по-малко

Силвия Николова - неделя, 24-12-2017 - 10:00

 

В тъмните питиета, каквито са уиски, бренди, бърбън, някои ликьори и най-вече в червеното вино, се съдържат алкохол подобни субстанции. С тях се обяснява фактът, че след консумацията на тези напитки главата боли много повече, отколкото след консумация на бяло вино, например.

Понеже различните алкохоли съдържат различно количество и различни типове „биологични замърсители“, смесеният прием на алкохол води до махмурлук с по-широк спектър от симптоми. Въглеродният двуокис в бирата пък допълнително натоварва процеса, като не дава време на тялото да произвежда достатъчно бързо нови ензими и глутатион. Това прави комбинацията бира и тъмен алкохол просто мазохистична.

Друга съществена причина за махмурлука е ацеталдехидът, който е продукт на алкохолдехидрогеназата в черния дроб. При голямо количество алкохол ензима не може да смогне, което води до увеличение на ацеталдехида, който действа токсично върху хепатоцитите.

Едно от ключовите вещества на детоксикацията е глутатионът – един от най-мощните телесни антиоксиданти. Количествата му обаче се изчерпват много бързо. Съществуват и полови различия в справянето с алкохолните въздействия, които са против нежния пол. Някои от най-тежките симптоми на махмурлук: общото чувство за отпадналост, бунтуването на стомаха и гаденето и умората се отдават на т.нар. глутаминово обновяване, в следствие на алкохолната интоксикация. Глутаминът е основен източник за производство на глутатион, а от друга страна сам по себе си се явява важен стимулант за клетъчния метаболизъм на всички органи. Пиенето на алкохол потиска синтезата му, затова след като алкохолът напусне кръвта, тялото превключва на режим синтез. Високите нива на глутамина обаче стимулират активността на мозъка, като му пречат да навлезе във фаза на дълбок сън, който е необходим за редица оздравителни процеси.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.