Вучич полага клетва в парламента

Вучич встъпи в длъжност като президент на Сърбия

Агенция Монитор - сряда, 31-05-2017 - 14:25

Избраният на 2 април президент на Сърбия Александър Вучич днес положи клетва пред парламента, съобщиха агенциите. Произнасяйки текста на президентската клетва, той официално встъпи в длъжност за срок от пет години.

"Кълна се да посветя всички свои сили за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Република Сърбия, включително Косово и Метохия като нейна съставна част, а също за осъществяване на човешките права и свободи, уважение и защита на конституцията и закона, запазване на мира и благосъстоянието на всички граждани на Република Сърбия и ще изпълнявам добросъвестно и отговорно своите задължения", заяви Вучич.

Александър Вучич за пръв път в сръбската история положи клетва върху най-древния паметник на сръбската писменост - Мирославовото евангелие от 12 век. Президентът произнесе клетвата, поставяйки ръка на конституцията на страната, сложена върху копие на древното евангелие. Евангелието се пази в националния музей в Белград, а през 2005 г. ЮНЕСКО го включи в регистъра „Световна памет”.

На церемонията присъстваха досегашният президент на Сърбия Томислав Николич, президентът на Република Сръбска Милорад Додик, представители на политически партии, депутати, представители на Словения, Унгария, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Гърция и Австрия, чуждестранни посланици в Белград. Край сградата на парламента се събраха няколко хиляди граждани на Сърбия, които приветстваха Вучич с овации.

"Сърбия не иска да се присъединява към военни пактове и алиаси, нейната цел ще бъде политика на военен неутралитет", заяви в своята реч пред народа Вучич, след като положи клетва. "Ние искаме да имаме своя армия, да бъдем силни, за да се защитим. Ние ще се придържаме към политика на военен неутралитет, поддържайки отношения с нашите партньори", добави той

Обръщайки се към хилядите ликуващи свои поддръжници пред парламента, Вучич заяви, че обещава да пази мира и стабилността и да защитава бъдещето на сръбските деца.

В центъра на Белград имаше спорадични сблъсъци между поддръжници и опоненти на Вучич, а полицията попречи на демонстрантите да стигнат до сградата на парламента, съобщи АП.

По-рано днес парламентът в Белград прие оставката на премиера Вучич, обяви председателката на парламента Мая Гойкович. С това започна да тече 30-дневния срок, в който трябва да бъде сформирано ново правителство, отбелязва ТАСС.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.