Откриха iPhone на картина от XIX в.

Агенция Монитор - вторник, 14-11-2017 - 13:22

Докато съзерцавал картина на австрийския художник Фердинанд Георг Валмюлер любителят на изкуството Питър Ръсел от Глазгоу изпаднал в технологичен транс и „открил“ на нея iPhone. На творбата „Очакваната“, която е датирана с 1860 година, е наистина е изобразено момиче, което върви забило поглед в нещо, което доста прилича на смартфон и всеки човек, който не си представя живота без мобилни телефони, би разпознал именно това, което е видял шотландецът – позата наистина е доста характерна.

Естествено мистър Ръсел не пропуснал да качи „откритието“ си в интернет и с това да предизвика куп коментари и обяснения, включително и от страна на специалисти в областта на изобразителното изкуство. Например директорът на австрийска арт-агенция Хералд Вайнполтер има съвсем друга версия, която коренно се различава от мнението на Питър и е доста близо до реалността: „Момичето на картината не играе на телефона си, а отива на църква и в ръцете си държи малък молитвеник“, коментирал той.

Случилото се за пореден път демонстрира до какъв начин развитието на технологиите може да модифицира интерпретацията на художественото произведение, измествайки целия му контекст.

Това съвсем не е първа подобна „грешка“ на възприятието. Неодавна смартфон бе „открит“ в ръцете на индианец на картина на Умберто Романо от 30-те години на ХХ в., изобразяваща пристигането на колонизаторите в Америка.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.