Д-р Ангел Кунчев
СНИМКА: АВТОРЪТ
Д-р Ангел Кунчев:

Навлизаме в сезона на грипните заболявания, 4 % от българите с ваксина

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА - сряда, 06-12-2017 - 15:24

Надеждата ми е да се направи противогрипна ваксина, създаваща имунитет за 5-6 години

Няма изненада, че вече имаме изолиран първия грипен щам в България, навлизаме в сезона на грипните заболявания. Това каза днес в Русе главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му в страните от Западна Европа процентът на положителните проби е шест и и през следващата седмица той ще започне да расте. Постепенно вълната ще набира сили и ще обхваща нови и нови страни. При грипа е трудно да се направи прогноза, но най-вероятно епидемични стойности ще бъдат достигнати в края на януари или февруари, допълни д-р Кунчев.

Според него интересът към противогрипните ваксини у нас тази есен е бил висок и това е довело до изчерпването им в аптечната мрежа. Над 4 процента от българите са си поставили ваксина, което е два пъти повече в сравнение с миналата година. През последните 10-15 години обхватът на грипната ваксина е между 2 и 5 процента, а в по-далечното минало е бил 8-10 процента, уточни д-р Кунчев.

„Моята голяма надежда е най-сетне да се направи противогрипна ваксина, базирана не на повърхностните антигени, които непрекъснато се менят, а на сърцевинните антигени. Това ще я направи като другите ваксини – ако се имунизираме веднъж, ще имаме изграден имунитет поне за 5-6 години и няма да се налага да се имунизираме всяка есен”, каза д-р Кунчев.

Д-р Ангел Кунчев днес бе гост на Русенския университет, където изнесе лекция за съвременните заплахи пред общественото здраве.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.