Експерти:

Варна се нуждае от нова стратегия за развитие на здравеопазването

Добромир Радушев - четвъртък, 12-01-2017 - 12:35

Варна се нуждае от актуализирана стратегия за развитие на общинското здравеопазване. Около това мнение се обединиха участниците на среща с ръководителите на общински лечебни заведения, инициирана от председателя на здравната комисия към Общинския съвет, доц. Антоанета Цветкова. На срещата беше обсъдено състоянието на общинското здравеопазване и възможните стъпки за преодоляване на трудностите. Загубите, заради неосигурените пациенти и текучеството на кадри, са само част от проблемите, с които се сблъскват варненските болници и диагностични центрове с общинско участие. Управителите на лечебните заведения се ангажираха в рамките на месец да изготвят конкретни предложения за реформиране на общинското здравеопазване, които ще бъдат дискутирани на нова среща. Ще бъде сформирана и работна група, която ще обсъди мерките за подобряване на здравеопазването на местно ниво.
Участниците в срещата се съгласиха, че оздравителен ефект ще има осигуряването и задържането на добри специалисти и екипи,  модернизирането на апаратурата и сградния фонд, профилирането на дейностите в отделните лечебни заведения, както и възможността за привличане на средства по европейските програми.  Според представителите на лечебните заведения, добре би било да се изгради по-тясна връзка с Медицинския университет във Варна. Предложено бе също да се създаде общинска програма за социално слаби и неосигурени пациенти, която да покрива част от загубите на здравните заведения от липсата на здравни осигуровки, както и скринингова програма за профилактика на онкологичните заболявания.
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.