10% платен прием в топвузовете

Мила Мишева - понеделник, 29-02-2016 - 18:14

Най-добрите университети с оценка между 9 и 10 ще имат право на 10% допълнителен платен прием. Това разясни зам. - министърът на образованието проф. Николай Денков по време на среща на ръководството на МОН с ректорите, на която са били обсъдени промените в Закона за висшето образование.

Вузовете с по-ниска оценка от Националната агенция по оценяване и акредитация университетите между 8 и 9 ще имат право на 5% допълнителен платен прием. По време на срещата стана ясно още, че държавата ще финансира обучението на студенти, които са финалисти в олимпиади и международни състезания. Друга новост, която законът въвежда и която висшите училища трябва да изпълнят, е до една година да изработят система за защита и управление на интелектуалната собственост.

Министърът на образованието и наука Меглена Кунева възложи на проф. Денков до 1 юни да изработи критерии и да се изготви оценка на въздействието на промените в Закона за висшето образование за всяко отделно висше училище.

„Всички работим в една посока и трябва да работим заедно, защото българските умове заслужават повече“, каза министър Кунева пред ректорите. „Ще се боря за всеки лев за българското образование и наука, допълни Кунева и заяви, че ще направи необходимото за увеличаване на средствата за висше образование. Но са нужни и резултати, за да покажем, че парите няма да потънат в пясъка“, допълни тя.

Намаляването на броя на студентите заради демографския срив, финансирането на висшите училища, което да е обвързано с качество на обучението, разделянето на управлението на академична и административно-стопанска част, бяха сред най-обсъжданите въпроси на срещата с ректорите. Министър Кунева и ректорите се обединиха около необходимостта следващата им среща да е посветена на финансирането и качеството на висшето образование. Вицепремиерът се ангажира да провежда редовни срещи с ректорския състав.


 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.