58 442 е броят на сделките на регулирания пазар за изминалата година.
МОНИТОР
ПРЕЗ 2016 Г.

Фондовата борса с 5,2 млн. по-голям оборот

МАГДАЛЕНА КОВАЧЕВА - сряда, 11-01-2017 - 13:57

С 5,2 млн. лв. се е увеличил оборотът на Българската фондова борса (БФБ) през миналата година спрямо 2015 г. Това съобщи Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ по време на връчването на Годишните награди за инвестиционни посредници за 2016 г. Той уточни, че общият брой на сделките на регулирания пазар за миналата година са били 58,4 хил., а оборотът от тях - 416 млн. лв.

„Това, че успяхме да компенсираме около 30% спад на оборота и на пазара във второто полугодие на миналата година го считаме като добър успех. Ако запазим този тренд, то определено считаме, че оборотът през следващата година, може би, ще е двоен, ако изпълним мерките, които сме набелязали“, бе категоричен Големански.

Той добави още, че до месец май на вторичния пазар на борсата ще тръгне търговия на държавни ценни книжа. Това на практика е малко по-рано от заложения срок в Стратегията за развитие на българския капиталов пазар, тъй като там е посочено, че търговията трябва да започне до средата на тази година.

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова и народният представител Делян Добрев бяха отличени като личности с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар през изминалата година.

По думите на Добрев от 14-те заложени мерки в стратегията могат да бъдат реализирани поне 10 през 2017 г. Според него, ако това се случи, реализираният оборот на БФБ може да бъде повече от двоен в сравнение с 2016 г.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.