Селски кмет действа като брокер в сделка с офшорка

Ели Крумова - четвъртък, 01-09-2016 - 11:42

Кметът на село Ново село Тодор Атанасов е действал като брокер на частна българска фирма при продажбата на 200 дка земи край населеното място. Атанасов е имал пълномощно от дружеството да закупи земята от частни стопани, които са получили от въпросната фирма общо 35 000 евро. В последствие дружеството продава земята на друга компания – вече от Малта, която има ветрило от дъщерни фирми и през тях започва да продава земята на парчета. В крайна сметка от сделките е генерирана печалба от близо 2 млн. евро. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев. Той уточни, че възнамерява да сезира икономическа полиция за този скандален по думите му случай. Част от продадените 200 дка край Ново село влизат в Натура 2000. Всички те са ниви, чиято пазарна стойност е в пъти под генерираните 2 млн. евро от сделките. Мараджиев даде за пример как парцел от 35 дка е препродаден за 1 млн. евро. Други 12 дка са изтъргувани за 275 000 евро. Част от парцел от 4 дка е бил препродаден за 89 000 евро. Кметът на община Стамболийски се усъмни, че в случая може да става въпрос за пране на пари, но заяви, че това трябва да се разбере при разследване на компетентните органи.
Мараджиев уточни, че заплатата на Тодор Атанасов е намалена с решение на Общинския съвет по предложение на общинския градоначалник от 1753 лева бруто на 620 лева. Причината е, че селският кмет не е ходел на работа и не си е спазвал работното време, управлявайки селото от джипа.

Очаквайте подробности

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.