Повечето сертифицирани производители продават мед.
МОНИТОР
80% ОТ ТЯХ СА ПЧЕЛАРИ

1600 стопани с право на директни продажби

Агенция Монитор - сряда, 01-03-2017 - 15:52

Над 1600 стопани са регистрирани вече по Наредба 26 за директна продажба на храна от фермите, съобщи Тенчо Христов от фондация „Биоселена“, цитиран от Investor.bg. Сред регистрираните земеделци 80% са производители на мед, 15% - на прясно мляко, а останалите предлагат яйца и птиче месо.

Общо 75 са изградените във фермите малки мандри, които продават продукцията си директно на потребителите. Само 2-3 ферми обаче отговарят на условията, за да продават директно прясно произведено месо. Повечето минимандри са около София, Монтана, Плевен и Стара Загора, каза експертът.

Експертът съобщи още, че българските фермери от април ще могат да ползват Европейския наръчник за добрите хигиенни практики при производството на фермерски сирена. Документът беше публикуван на английски през януари тази година. Очаква се през пролетта наръчникът да е преведен и достъпен във всяка страна членка на Европейския съюз. Целта е стопаните да разполагат с разписани изисквания, еднакви за всяка страна от съюза, поясни Тенчо Христов.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.