Наблюдаваме Супернова през 2016

Агенция Монитор - събота, 21-11-2015 - 15:23

В началото на 2016 г., астрономите ще гладат в точно определена част от небето, знаейки със сигурност, че ще се появи супернова. Как е възможно да се предскаже такова събитие? Отговорът е, с ефект, известен като гравитационна леща.

Технически, суперновата през 2016 е "повторение" на суперновата Refsdal, първата наблюдавана от астрономи през ноември 2014 г. Те наблюдават четири различни визуални примера на нея. Светлината от тази масивна звездна експлозия се появява в множество части от небето, защото огромния галактичен куп, MACS J1149 + 2223, беше точно пред нея.

Илюстрация на гравитационната леща. Но вместо галактика си представете супернова.

Логично, суперновата трябва да бъде закрита от галактическия куп. Но огромните гравитационните сили на купа огъват време-пространството около нея. Ефектът е известен като гравитационна леща, по същество се превръща купа в гигантска лупа.

Заедно, образуването на четири супернова изображения е известен като Кръста на Айнщайн. Астрономите са виждали подобно нещо преди под формата на дублиращи се снимки на галактики, но това е първият път, когато това е наблюдавано при супернова.

Четирите изображения на суперновата сега затихват, след като експлозията замира, но астрономите очакват повторение на Refsdal в началото на следващата година. Както е отбелязано в съобщението от космическия телескоп Хъбъл,

„Изображенията на суперновата не пристигнат на Земята по същото време, тъй като, за всяко направено изображение, светлината минава по различен път. По някои от тези пътища, на светлината е необходимо повече време, за да стигнете до нас, отколкото по други.“

Така че, с помощта на различни модели на звездния куп действащ като леща, астрономите са създали набор от прогнози за това кога ще се покаже отново. Най-доброто им предположение е някаде през първата третина на 2016 г. Екипът на Хъбъл ще бъде готов.

 
 
Тагове:  КRefsdal