Италианци доказаха, че морбили морят делфините

Добромир Радушев - сряда, 12-07-2017 - 18:58

За да бъдат установени причините за увеличената смъртност на делфините, изхвърлени на морския бряг, Министерството на околната среда и водите се ангажира да намери подходящи тела за изследване и организира аутопсията им. От МОСВ припомниха, че по тяхна покана за целта беше ангажиран италиански учен от университета в Падуа. В резултат от взетите проби и последващи лабораторни анализи в Италия стана ясно, че причина за смъртността на морските бозайници е заразно заболяване – морбили.

Седем сигнала за мъртви делфини са били подадени през юни на Зеления телефон в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, като 5 от обажданията са се оказали основателни. Мъртвите морски бозайници са намерени до ресторант „Кристал“ в курорта Камчия, пред хотел „Берлин“ на Златните, до Калните бани на Централния плаж във Варна, на рибарския плаж в Аспарухово и до бар „Кубо“. Не се е потвърдил сигнал за ранен делфин, който бил видян да плува в морето при заведението „Балатон“ край СОК Камчия в посока към къмпинг „Рай“. Припомняме, че през май отново на Зеления телефон на РИОСВ-Варна са подадени 22 сигнала за намерени мъртви делфини по Северното ни Черноморие.  

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.