Борисов запозна емира на Катар с транспортните коридори на Балканите

Агенция Монитор - четвъртък, 08-03-2018 - 14:02

Премиерът Бойко Борисов запознал емира на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани с транспортните коридори №4, №8, №9 и №10, които трябва да свържат Балканите и ЕС. Това съобщиха от Минитерския съвет след среща между двамата. Те са разговаряли и за възможностите за повече инвестиции от Катар в България. Борисов подчетал, че между двете страни вече е имало няколко добри за бизнеса и свързаността сделки, но е дошло времето да си поставят по-амбициозни задачи в сферата на инвестициите. Емирът на Катар поздравил премиера Борисов за председателството на ЕС и изразил увереност, че то ще бъде успешно. „Договорихме се, че вече не бива да губим време в говорене, трябва да работим. Затова обсъдихме няколко стъпки за сближаването между нашите две страни и по-конкретно в сферата на инвестициите“, казал емирът на Катар. По време на срещата на специална церемония били подписани и три меморандума за сътрудничество в областта на енергетиката, образованието и младежта и спорта.

В сферата на енергетиката Шейх Мухаммад бин Абдулрахман Ал Тани - вицепремиер и министър на външните работи на Катар и министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписали меморандум, който позволява двете страни да си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа. България и Катар ще подкрепят участието на своите национални енергийни компании в съвместни проекти в областта на проучването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди. Те ще разгледат конкретни варианти за съвместни дейности, включително чрез създаване на смесена компания или други механизми.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на културата и спорта на Катар Салах Бин Ганим Ал Али също подписали Меморандум за разбирателство, който цели насърчаването на развитието на програми за младежки и спортен обмен, координиране на позиции и мнения по време на световни и международни форуми, свързани с младежкия сектор.

В сферата на висшето образование ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и президентът на Катарския университет д-р Хасан Рашед Ал-Дерхам подписали меморандум за сътрудничество с цел установяване на ефективни академични отношения и културни връзки. Документът предвижда двете институции да съдействат за обучението и развитието на академичния състав, както и в обмена на знания и опит и осъществяване на съвместна дейност в различните сфери на науката и образованието.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.