Антонио Пеле
Антонио Пеле бе в челото на списъка със 100-те най-търсени престъпници

Закопчаха „мамата“ на калабрийската мафия в гардероба му

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - четвъртък, 06-10-2016 - 12:23

Още един от стоте най-търсени престъпници на Апенините вчера завърши безславно дългогодишното си нелегално битуване – край южния италиански град Сан Лука бе закопчан боса на калабрийската мафия „ла ндрангета“ Антонио Пеле. Петдесет и четири годишният мъж, който е известен в Калабрия и цяла Италия с прякора си „мамата“, от дълго време е начело на мощния клан Пеле-Вотари от смятания за столица на организираната престъпност в областта споменат град. Именно Пеле разпалва избухналата преди десетина години истинска кръвопролитна война с вражеския клан Нирта-Странджо, след като по негова заповед е убита съпругата на боса му Джовани Нирта – Мария Странджо. Следвата множество убийства, като кулминацията на жестоката свада е пълнилият дълго престъпните хроники на медиите в Европа и в света атентат на 15 август 2007 г. в пицарията на Пеле-Вотари в германския град Дуисбург. Тогава загиват шестима младежи – много близки сподвижници на „Мамата“, чиято „вендета“ е безмилостна и изпраща на оня свят не само членове на „Нирта – Странджо“, но и съвсем невинни жертви.

Антонио Пеле, който ръководи хората си от своята щаб квартира в Сан Лука, през есента на същата година е арестуван и осъден по бързата процедура на 20 години решетки за участие в сдружение от мафиотски тип и предизвикване на междуособици. Само няколко месеца след това той успява да избяга от затвора, но вместо да изчезне в чужбина като куп свои авери, остава в родната област и през 2008 г. е заловен от полицията. Заради бягството е наказан с още няколко години лишаване от свобода, които обаче не го впечатляват, тъй като веднага започва да „страда“ от различни болести и повечето от отреденото му за решетки време го прекарва в далеч по комфортните от килията лазарети. Най-големият му „патологичен номер“ е обаче от 2011 г., когато започва да взема на поразия лекарства за отслабване и си докарва „нервозна анорексия“. Преглеждат го опитни доктори, част от които според съдебни репортери са на „яслата“ на „мамата“ и той е откаран за лечение в обикновена болница. Там уж е пазен денонощно от полицаи, но още на втория ден успява да избяга и изчезва вдън земя.

Служителите на силите за сигурност започват да го търсят денонощно както в Калабрия, така и в цяла Италия, но се оказва, че той изобщо не е напускал родното си място. И завчера 50 униформени и цивилни полицаи рано в зори затарашват дома, в който той е живял преди да попадне в затвора, като за малко да си тръгнат с празни ръце. Защото както обясни на медиите техният началник Федерико Кафиеро Де Рао, „мамата“ си бил направил трудно откриваемо скривалище в гардероба на спалнята си. Но зоркото око на млад полицай забелязало необичайна пукнатина в мебела, заръчкал и веднага над гардероба се отворила ниша, от която изпълзял Антонио.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.