Богатите в Китай - по-богати при Си Цзинпин

Агенция Монитор - четвъртък, 02-03-2017 - 13:40

Състоянието на 100-те най-богати членове на китайския парламент и на неговия консултативен орган е нараснало с 64 процента през четирите години, откакто властта пое Си Цзинпин, информира Ройтерс, позовавайки се на данни на организация, следяща богатството в страната.
Си Цзинпин поведе борба с корупцията и моралния упадък, като превърна справянето с бедността в приоритет, след като стана президент през 2013 година.
Оттогава обаче богатството на "каймака" в Общокитайското събрание на народните представители и Китайския народен политически консултативен съвет, следено от шанхайската Хужун рипорт, е нараснало по-бързо, отколкото широката икономиката на страната, фондовият пазар, цените на жилищата и заплатите.
Парламентът и съветът започват годишните си сесии в Пекин утре. Тази година 209 делегати - 4 процента от всички - притежават по 2 милиарда юана (290,7 милиона долара) или повече, според Хужун.
Общото им богатство е близко до стойността на брутния вътрешен продукт (БВП) на Белгия, възлизащо на близо 3,5 трилиона йени или над 507 милиарда долара. Над половината от тях са милиардери в долари. Според Хужун най-богатите 100 притежават общо 3 трилиона юана тази година, което е с 64 процента повече спрямо 1,84 трилиона през 2013 година.
Това представлява среден годишен растеж на богатството им с 13 процента за периода 2013-2016 година спрямо среден икономически растеж на страната 7,2 процента, среден растеж на водещия борсов индекс CSI300 от 7 процента и средно нарастване на цените на жилищата с 5 процента за разглеждания период.
Данните за заплатите не са толкова осъвременени, но за трите години между 2013 и 2015 година средният им растеж е около 9 процента. Всички супербогаташи в парламента или съвета са в бизнеса, а не бюрократи от кариерата. Сред тях са хонгонгският бизнесмен Витор Ли, Пони Ма от технологичния гигант Тенсент (Tencent Holdings Ltd), Робин Ли от Байду (Baidu Inc.)
Макар всички китайци, навършили 18 години, технически да могат да гласуват за депутати и да се кандидатират в изборите за парламент, повечето делегати са избирани от официални представители на местно равнище.
Присъствието на богати бизнесмени в парламента и в съвета е обмислено действие на управляващата Комунистическа партия, казва Рори Трукс, доцент в Принстън.
Като се дава място в парламента на изключително богатите, този вид помощ осигурява лоялността им и те имат личен интерес от успеха на партията, казва той.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.