Мартеницата влезе в наследството на ЮНЕСКО

Агенция Монитор - сряда, 06-12-2017 - 18:06

Мартеницата е сред деветте нови елемента, вписани в представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Това е станало по време на заседание на Междуправителствения комитет за опазването му, провеждащо се в Република Корея. Номинацията за елемента „мартеница“ е мултинационалната – съвместна на България, Румъния, Молдова и Република Македония. Прегледът на номинациите за вписване в този представителен списък ще продължи и днес.

Наред с мартеницата новите членове в представителния списък на нематериалното културно наследство са традиция за декориране на стени от Саудитска Арабия, груповия танц кочари от Армения, стил дърворезба от Босна и Херцеговина, различни народни традиции, музика, ритуали от Азербайджан, Бангладеш, Боливия, Кот д`Ивоар, Куба.

Република България фигурира в представителния списък на ЮНЕСКО с още 4 вписани феномена от нематериалното културно наследство: народният празник „Сурва“ (2015), традицията на производство на чипровски килими (2014), нестинарството (2009) и полифоничното пеене на Бистришките баби от региона на Шоплука.

Като цяло списъкът съдържа около 100 обявени шедьовъра на нематериалното наследство.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.