Снимки: Duke Robotics

Въоръжен дрон за борба с терористи

Агенция Монитор - сряда, 23-08-2017 - 14:38

През 2015 г. стана популярно видео показaщо дрон да стреля с полуавтоматично оръжие, но породи и известно безпокойство у властите. Разработването на подобно устройство за бе само въпрос на време, както и комерсиализацията на технологията. Сега компнията от Флорида Duke Robotics представи TIKAD, квадкоптер, който може да носи и стреля различни огнестрелни оръжия, включително полуавтоматични автомати и гранатомети.


Съоснователят на Duke Robotics, Разиел Атуар, който е бивш командир на Бойните части за специални мисия в Израелските отбранителни сили, е бил вдъхновен да развие тази дрон система, след като е изпитвал трудността да се сражава с терористи, намиращи се сред цивилното население. Както стана известно през последните години, изстрелването на ракети в населени места често води до ужасяващи съпътстващи вреди.

„Единственото решение, което остава, е изпращането на наземни войски, но това повишава риска за вашите войски, което често води до наранявания и жертви”, казва Атуар.


TIKAD е в процес на разработка от няколко години и ранен прототип, базиран на потребителски дрон, е бил успешно използван от израелската армия, за да повали цел през 2015 г. Оттогава устройството е усъвършенствано и е разработена собствена стабилизираща система, която да поглъща отката при стрелбата с оръжие.

Атуар посочва, че сегашното устройство може да носи и стреля с различни оръжия с тегло до 10 кг и се управлява дистанционното. Все още е необходим човек, който да контролира дрона и оръжието, поне засега.


Идеята за намаляване на цивилните и военни жертви чрез разполагането на въоръжени дронове е от една страна привлекателна, но също така е неоспоримо, че идеята за рояци от безпилотни самолети с автомати, които летят във въздуха, е наистина ужасяваща.

Компанията все още търси инвеститори, за да разшири дейността си, но съобщенията твърдят, че израелската армия вече е направила поръчка за неясен брой въоръжени дронове, като компанията ще предложи системата и на американската армия.

Тагове:  KTIKADDuke-Robotics

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.