Всички посетители получават гривни, с които могат да се разплащат на баровете и допълнителните атракциони.
МОНИТОР
Плащаме допълнително за шкафчета и сейфове

Дерат със 150 лева за аквапарк на морето

Агенция Монитор - четвъртък, 13-07-2017 - 10:00

Входът безплатен само за бебета

Драстичните 150 лв. струва забавлението на четиричленно семейство в аквапарк на морето, установи проверка на „Монитор“. В Несебър цената за вход за възрастен е 42 лв., което означава, че за да влезнат двамата родители с децата си, ще трябва да дадат 84 лв.

За малчуганите пък ще трябва да дадем 21 лв., ако височината им е от 91 см до 1,30 м. Ако обаче са по-високи, ще бъдат таксувани като възрастни. От безплатен вход могат да се възползват само бебетата и децата не по-високи от 90 см.

Така излиза, че за да заведат двете си отрочета на водни пързалки, родителите ще трябва да се бръкнат с цели 126 лева само за да прекрачат прага на увеселителния парк.

Ако пък искаме да сложим ценните си вещи в сейф, ще трябва да доплатим 5 лв. и

 

отделно още толкова за депозит

 

който се връща при освобождаване. Шкафчетата също се таксуват - 3 лв. е едното, като отново ще трябва да внесем и депозит от още 3 лв., който ще ни бъде възстановен на излизане от парка.

Важно е да се отбележи обаче, че в самия аквапарк нямаме право да плащаме в брой. На входа всички посетители получават гривни, с които могат да се разплащат вътре на баровете и допълнителните атракциони, като няма ограничение за сумата, която ще заредим.

Разбира се, фирмата предлага и отстъпки, ако закупим билетите си онлайн. Цената за възрастен е 39,90 лева, но в тази сума е включен и транспорт за Слънчев бряг, Елени, Свети Влас, Несебър и Равда.

В морския курорт Албена цените са малко по-ниски, като те варират в зависимост от това кога сме на почивка там. Така входната такса за периода между 1 юли и 20 август за хора с ръст над 120 см е 35 лв., а за деца - 16. Отново обаче ще трябва да платим за сейф, ако искаме парите, телефоните и документите да са ни на сигурно място.

Междувременно председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) заяви пред БНТ, че аквапарковете задължително

 

трябва да имат информация

 

за цените на услугите и предупредителни табели за евентуални ограничения по отношение на възраст и килограми на лицата, които могат да ги ползват.

„За всеки атракцион поотделно трябва да има информация за възрастовите граници под или над които не може да бъда използван. Задължително е обявяването на цената, както и на продължителността на използването на съоръжението срещу тази цена. Ако има допълнителни услуги, те също би трябвало да бъдат отбелязани на информационните табели”, обясни Маргаритов. Той добави, че потребителите трябва да бъдат предварително осведомени и за това какво се заплаща, ако оставят детето си в детски кът с аниматори например.

Шефът на КЗП уточни още, че аквапарковете представляват строителни съоръжения, които се въвеждат в експлоатация съгласно изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Търговците трябва да поддържат

 

актуална документация

 

за извършване на периодични инспекции за техническото състояние на тези съоръжения и за тяхната изправност.

Според Маргаритов редовното поддържане на техническия паспорт и извършването на технически проверки са най-важната гаранция, че няма да се стигне до инциденти. Затова комисията проверява за воденето на тези регистри.

„Независимо от това, че имат усещането, че всичко е наред в дадено съоръжение и че е налице цялата информация, родителите да не изпускат децата от очи, защото понякога рисковете, особено когато говорим за вода, са големи и могат да се случат инциденти за кратко време и на много плитко”, предупреди Маргаритов.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.