Плащат и пътните на изборната администрация

Агенция Монитор - петък, 10-03-2017 - 15:25

Разходите за транспорт на членовете на районните избирателни комисии ще се покриват от държавния бюджет. Такова решение взе ЦИК, като редактира текста на документа, с който по-рано бяха определени възнагражденията на изборната администрация в РИК и СИК. Условието да се изплащат парите за път обаче е съответният представител на районната комисия да е с настоящ адрес различен от мястото, на което се провеждат заседанията й.

Както „Монитор“ писа, изборите на 26 март ще осигурят доста приличен доход на членовете на РИК. В зависимост от позицията им те получават на месец приблизително по една средна работна заплата за страната, която в края на миналата година достигна 1012 лв. Шефовете в РИК-овете в райони с над 400 секции получат по 1100 лв. на месец, заместниците по 1050 лв., а обикновените членове – 1000 лв. С по 120 лв. по-малко на месец вземат хората в по-компактните районни комисии, които отговарят за под 400 секции. Председателите на СИК пък, които ще броят бюлетините от вота, ще приберат по 64 лв. надница.

С друго свое решение от вчера ЦИК уреди и въпроса за последствията при броенето на преференциите, ако водачът на съответната партийна листа се откаже от участие във вота. Според Изборния кодекс всички бюлетини без отбелязано предпочитание за конкретен кандидат надолу по листата отиват в сметката на поставения на първа позиция, с което той по принцип си бетонира мястото. ЦИК реши при оттеглянето му този бонус да отива за втория в листата, който фактически става водач. Такъв се очаква да бъде случаят например с кандидат-депутатите на „Да(й) България в Русе. След като ден по-рано от проверка на Комисията по досиетата изплува агентурното минало на водача на формацията там Николай Влаеско, от „Да(й) България“ гузно обявиха, че той щял да се оттегли от изборите.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.