Всекиму според надробеното

Иван Тропанкев - сряда, 21-12-2016 - 16:54

Нова година, нов късмет, както е казал народът. Проточилата се интрига “ще има, или няма да има правителство” в рамките на този парламент приключи. Няма да има вълнения и около служебния кабинет – остава същото правителство до встъпването в длъжност на новия президент. На предстоящите избори всеки ще получи според това, което е надробил през този мандат. Президентските избори показаха, че има промяна на статуквото. Тя не е в полза на левицата, нито на продължаващите да управляват, но въпреки това не се очакват сътресения в тях. И едните и другите ще трябва доста да поработят обаче, за да неутрализират нарастващия националпопулизъм. В противен случай, резултатът от изборите може да доведе до същия модел, който вече се видя, че не е приемлив нито у нас, нито в Европа.

На този фон най-зле е опиталата се да се обедини стара десница. Реформаторският блок не беше единен. Заради изкуствената конструкция, разслоението бе неизбежно. Шансовете да влязат в следващия парламент са малки. Затова беше логично, че конкретна част от тях, която от година е в шизофренно политико-агрегатно състояние отчаяно търсят нова премяна. Само дето не са нови лица, а зад тях надничат олигарски, докарали доста беди. И това няма как да се скрие от много пъти лъганите избиратели.

Всъщност добрата новина е, че партии и движения ментета трудно ще намират място в политиката. Другата добра новина е, че следващите правителства най-вероятно няма да са партийно оцветени и ще се обединяват с общи програми. Те ще бъдат видими за тези, които са гласували за тях. А изпълнението им ще се контролира по-лесно. Търсенето на съгласие, а не паталогичното политическо противопоставяне, ще е движещия принцип на новото управление Дано това да прави и следващия парламент.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.