Въпреки огромния бюджет за отбрана

САЩ губят потенциална война с Русия или Китай

Агенция Монитор - неделя, 10-12-2017 - 12:33

САЩ могат да загубят бъдеща война срещу Русия или Китай заради лошата готовност американските военни в Източна Азия и Европа. Това се посочва в доклад на експертите изследователската организация RAND, специализирана в проучвания от обществено значение и национална сигурност в САЩ, цитиран от CNBC.

Според авторите на доклада двете страни - Русия и Китай, са поставени пред предизвикателства за националната си сигурност. Освен това нарастващата ядрена мощ на КНДР е отчетена като заплаха, но пък САЩ и съюзниците им имат „малко възможности за действие" срещу нея. От RAND смятат, че американските военни не са достатъчно добре обучени, а като основна причина за това се изтъква „епохата на съкратените бюджети". Казано по-просто, осигуряването на военна сила, при амбициите на САЩ, никога не е била лесно, но през последните години, то се превърна в още по-трудна задача. Съвпадението с епохата на съкратените бюджети за отбрана доведе до това, че не е сигурно дали нашите военни могат да изпълняват задачите, които са им възложени", гласи част от доклада.

В него се изтъква, че именно Русия и Китай укрепват военния си потенциал през последните години и при определени ситуации могат да победят въоръжените сили на САЩ.

„Оценката в този доклад показва, че реалистично американските сили могат да загубят следваща война, въпреки че има по-добри показатели - 2,7 към 1 срещу Китай и 6 към 1 срещу Русия".

Освен това докладът разглежда Русия като възможна заплаха, с която обаче САЩ и НАТО не могат да се справят, ако се наложи. Разгледан е вариант, при който руската армия нахлува в балтийските държави. „Стигнахме до извода, че в момента НАТО не е в състояние да защити балтийските държави при внезапна руска атака", гласи заключението в доклада.

Подобна е ситуацията и с Китай, ако народната република реши да си върне контрола над Тайван.

Тагове:  САЩРусияКитай

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.