Казват днес как Пелов и Колев избягаха от затвора

Агенция Монитор - петък, 13-04-2018 - 09:42

До обяд ще направим представяне на резултатите от проверката в Централния Софийски затвор. Това каза зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов за проверката в Централния Софийски затвор, след бягството на двамата затворници на 3 април пред БНР.

„Срокът за работата на работната група беше до вчера. В късния следобед предоставиха доклада. Той е доста обемист, трябваше да се запознаем с него“, посочи той.

„Докладът представя механизма, по който е извършено бягството. Какви са последователните крачки на двамата престъпници, така че от спалното помещение да се озоват на свобода“, обясни Николай Проданов. „Концентриран е и върху недостатъците в организацията и върху човешките грешки, които са способствали за това бягство“, допълни зам.-министърът.

От самото начало бях резервиран дали ще можем да установим начина, по който е проникнало оръжието на територията на затвора в такъв кратък срок, с ресурсите на комисията. За съжаление, все още нямаме яснота. Категорично може да се каже, че оръжието е проникнало отвън, каза Проданов.

„За известен период оръжието е било укривано някъде. В последния момент, в деня на бягството явно е било в спалното помещение“, посочи зам.- министърът.

Той обясни, че в по-голямата част от Централния Софийски затвор има наблюдение, но в килиите няма. „По отношение на хладното оръжие вариантите са още по-многобройни. Едно хладно оръжие може да се изработи. До момента не сме наясно дали ножът е фабричен или самоделка“, уточни Николай Проданов.

„Има предостатъчно правила, на всеки пост има инструкция с правата и задълженията. Вероятно част от задълженията не са изпълнени, а някои от тях са изпълнени не както трябва. Можем да направим връзка и с липсата на опит на нашите служители, може би с проблеми в подготовката им“, коментира той.

„В доклада от проверката са посочени конкретни имена на служители, които според комисията са допуснали грешки в работата си. Комисията излиза с предложение спрямо тези служители да се заведат дисциплинарни производства“, посочи Николай Проданов.

„Мисля, че не бива да правим публични имената им. Нека се заведат дисциплинарните производства, да се види конкретно кой какво е правил и какво не е. Когато се стигне до някакъв край на дисциплинарните производства, бихме могли да оповестим имената“, каза още зам.-министърът.

 

Очаквайте подробности!

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.