Найден Тодоров е новият шеф на Филхармонията

Агенция Монитор - понеделник, 30-01-2017 - 16:21

Диригентът Найден Тодоров е новият шеф на Софийската филхармония. Той е класиран на първо място на проведения на фона на протести конкурс в Министерството на културата. Досегашната и.д., цигуларката Светлина Терзиева, остава втора в класирането, а другите двама кандидати за поста – тромбонистът Ивайло Христов и оперната певица Розалина Касабова, не са набрали необходимия минимум от поне две трети от максималния брой от 660 точки на конкурса.

От самото начало кандидатурата на Найден Тодоров – директор и главен диригент на Русенската опера, бе сочена от експертите за най-силна. Маестрото ще застане начело на институцията 16 години след управлението на друг виден диригент – Емил Табаков, и 3 години след последния дългогодишен титуляр – Явор Димитров, ръководил Филхармонията от 2002 до 2014 г. През сезона 2004-2005 г. Тодоров е бил гост-диригент там.

Найден Тодоров е роден на 8 април 1974 г. в Пловдив. През 1993 г. завършва СМУ „Добрин Петков“ в класа по пиано на Дарина Кантарджиева и тромпет в класа на Лилия Ковачева-Топорчева. От 1993 г. става студент на проф. Карл Остерайхер и проф. Урош Лайович във Виенския музикален университет, където завършва като бакалавър през 1996 г. През 2001 г. получава и магистърска степен от Нов български университет, в който през 2013 г. се дипломира и като мениджър в областта на културата. Той е смятан за един от най-талантливите български музиканти от своето поколение, с ярки интерпретации както на симфонични, така и на оперни творби. В края на 2012 г. Тодоров печели наградата на публиката „Кристална лира” - втора за него след присъдената му през 2005 г. „Кристална лира“ за изпълнението на Втора симфония от Малер със Софийската филхармония.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.