Д-р Димитър Петров, подуправител на НЗОК:

Пръстовият идентификатор похарчи излишно пари

Монитор - сряда, 05-04-2017 - 16:48

Системата с пръстовите идентификатори създаде загуба на пари, време и нерви за пациентите, болниците и персонала на Националната здравноосигурителна каса. Това каза нейният подуправител д-р Димитър Петров. По думите му, разходите на касата за болнична помощ през ноември и декември на 2016-та са по-високи, отколкото през октомври, преди системата да бъде въведена. Д-р Петров уточни, че те са по-високи и за същия период на 2015 година. Освен това се оказва, че в условията на бюджетни ограничения на лечебните заведения, те отчитат толкова, колкото им е таванът.

Ако някой реши да намали бюджетите на болниците и да отчете, че това е принос на системата за разходи, това просто не е вярно, коментира още д-р Петров.

Той заяви, че системата на пръстовия идентификатор е създала много големи проблеми на болниците, на пациентите и на персонала на касата. Причинила е забавяне на приема и много болни не са били отчитани. Наложило се е да минават на чекиране при прием с лични карти, което пък довело до проверки от съответната районна здравноосигурителна каса.

За октомври и ноември са проверени 25 000 хоспитализирани чрез личен документ, което попречило на персонала на касата да върши редовната си контролна дейност. Д-р Димитър Петров и припомни, че касата не е имала хардуерна и софтуерна готовност напълно да поеме тази система и тя често е блокирала.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.