Градоначалникът на Пловдив с двамата си адвокати Василев и Елдъров в съдебната зала
Авторът

Върнаха делото срещу кмета Тотев на СГП

Ели Крумова - петък, 13-10-2017 - 12:18

Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместникът му инж. Димитър Кацарски и кмета на район „Западен” Димитър Колев отива обратно в Софийска градска прокуратура. Причината съдия Елена Захова да прекрати съдебното производство и да върне делото на държавното обвинение са допуснати съществени процесуални нарушения, които нарушават правото на защита на тримата. Определението на съдия Захова бе от 18 септември, като до 12 октомври страните са имали правото да го обжалват или протестират. Това не се е случило и на 13 октомври папките били върнати обратно на СГП с указания да бъдат отстранени нарушенията, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив.

Обвинението срещу Тотев, Кацарски и Колев е, че са ощетили бюджета на община Пловдив с 689 869.70 лева при строителството на местната зоологическа градина.

Според държавното обвинение престъплението е било извършено в периода от 30 април 2014г. до 29 юли 2015г. Тогава кметът на Пловдив е провел процедура с пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Тази процедура била проведена и без да има одобрен инвестиционен проект към момента на откриването й, както и без да има количествено-стойностна сметка за проекта.  Нямало и комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите. Нямало и издадено разрешение за строеж, но договорът за строителство с частната фирма бил сключен. Кацарски и Колев пък са били съучастници на кмета Тотев, твърдят от прокуратурата. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.