СНИМКА МРРБ
ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА

Само 5% ползвали нета за документи от кадастъра

ВАСИЛ ПЕТРОВ - неделя, 16-07-2017 - 16:24

От началото на годината само 5% от издадените документи от Агенцията по кадастъра са били поръчани и получени през интернет. Това казва в интервю за „Монитор“ изпълнителният директор на ведомството инж. Михаил Киров.

По думите му останалите клиенти на агенцията предпочели да посетят офисите й. Според обясненията му това се дължало и на факта, че в повечето случаи хората не знаят къде е имотът им и за това искат да говорят със служител на ведомството, за

 

да бъдат наясно какъв документ им трябва.

 

„Някак си не можем да се откажем от хартиените документи с печати и подписи. „Заслуга“ за това имат и ведомства, които не признават електронните документи. Засега никой освен Столична община не признава електронните скици на имотите“, казва Киров.

Според него, когато разберат, че в района им ще се прави кадастрална карта собствениците трябва да бъдат по-ангажирани и да предоставят информация. „Трудно е да се прави карта на някое село с нови къщи със заключени дворове, където не може да се измери нищо“, пояснява той.

Киров смята още, че засега

 

не са необходими изменения в Закона

 

за кадастъра. „Скоро бяха правени промени и може би трябва да се поизчака, защото има много нови неща и трябва да се види как ще заработят те“, аргументира се шефът на кадастъра.

На въпрос дали има ли, подобно на други сектори, изтичане на геодезисти зад граница, Киров отговори, че няма. „В последните години в България има възможности за реализация на истинските професионалисти. Само по време на кризата нямаше достатъчно работа за хората, но сега нещата тръгват нагоре“ добавя той.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.