Наблюдават ни с през стените с Wi-Fi холограми

Агенция Монитор - неделя, 07-05-2017 - 13:43

Wi-Fi сигнала, може да бъде възприеман, като невидимо покривало от данни и достъп до интернет изпълващо домовете и офисите ни, но като всяко покривало, може да придобие формата на телата, които покрива. Микровълновото излъчване, от рутерите, може да се ​​използва за генериране на триизмерен образ на околната среда, както хората и предметите в нея.

Изследователи от Техническия университет в Мюнхен са раработили процес, който създава холографен образ на пространството от микровълновото излъчване на Wi-Fi сигнала, който се отразява от хората и предметите. Учените казват, че метода им може да се използва в автоматизирана индустриална среда за проследяване на предмети, движещи се през съоръжения.
„Използвайки тази технология, можем да генерираме триизмерен образ на пространството около Wi-Fi предавателя, сякаш очите ни могат да виждат микровълновото лъчение”, казва Фридемайн Райнхард, директор на изследователската група Emmy Noether за квантови сензори в ТУ Мюнхен.

Има подобни подходи, които използват Wi-Fi, за да се вижда през стени, дори за различаване човешките фигури и за преброяване на хора в отворени пространства. Но учените от университета в Мюнхен твърдят, че са направили крачка напред, използвайки Wi-Fi и дори клетъчни сигнали за изобразяване на цялото пространство с холографска обработка.


Учените признават, че тази нова възможност за използване на Wi-Fi за шпиониране на помещения и цели сгради поражда въпроси за неприкосновеността на личния живот.

„Все пак, до известна степен дори криптираните сигнали пренасят изображение на заобикалящата ги среда до външния свят”, казва Райнхард. „Въпреки това е малко вероятно този процес да бъде използван в бъдеще, за да погледнете в чужда стая. За това трябва да обиколите сградата с голяма антена, което едва ли би останало незабелязано.”

Холографската система за изобразяване изисква само една фиксирана и една подвижна антена, но изследователят Филип Хол казва, че по-голям брой антени могат да заменят подвижната антена, предоставяйки изображения с по-висока разделителна способност, близка до тази на видео.

„Бъдещите Wi-Fi честоти, като предлагания IEEE 802.11, 60 гигахерцов стандарт, ще позволят разделителна способноста до милиметъра”, добавя Хол.

 


Потенциалните приложения на това „Wi-Fi зрение” включват вграждане на данни за микровълнови изображения в изображенията от фотоапарати, което ще позволи лесното намиране на изгубени предмети. Например, правейки снимка на помещение, ще може ясно да се види, че изгубеният предмет е скрит под мебелите.

Изследователите също така се надяват, че технологията може да се развие, за да бъде полезна при спасителни операции, помагайки да се достигне до пострадали, затрупани от лавина или срутена сграда. Те също така се надяват да научат повече за материалите, които са по-прозрачни или невидими за микровълните, за да осигурят по-добра защита и неприкосновеност на личния живот или да позволят по-добро проследяване на оборудването в заводи.

Тагове:  KTU-Munich

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.