Розови пеликани на гости в резервата „Сребърна“

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА - сряда, 05-04-2017 - 14:43

Ято от около 20 розови пеликана се наблюдава през последата седмица в резервата „Сребърна”. Този вид пеликан гнезди при делтата на Дунав, затова появата му в езерото дава надежда, че тук може да се формира смесена колония от къдроглави и розови пеликани. В България няма регистрирано гнездилище на розовия пеликан, а в резервата „Сребърна” гнезди къдроглавият пеликан, информират от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.

В момента къдроглавите пеликани са в гнездови период и се очаква първите заселили колонията птици скоро да се сдобият с поколение. Те реагират добронамерено на своите гости и не проявяват агресия към тях, което е необичайно, тъй като двата вида обикновено се конкурират за храна.

И двата вида пеликани са под закрилата на закона. В България розовият пеликан е изчезнал като гнездящ, но в миналото е имало колонии.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.