Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.
СНИМКА МОНИТОР
ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА СА ПУСНАТИ НАД 21 500

Двоен ръст на жалбите към КЗП

Агенция Монитор - четвъртък, 16-03-2017 - 18:24

Жалбите към Комисията за защита на потребителите (КЗП) са нараснали два пъти за последните години. Това съобщи председателят й Димитър Маргаритов. По думите му само през 2016 г. са подадени над 21 500 сигнала. Той коментира още, че това означава, че хората са по-активни, по-добре информирани, защото човек обикновено се обръща за защита към дадена институция, когато знае, че има право на това и когато в повечето случаи се е опитал да си помогне сам, но не е успял.

Маргаритов съобщи, че една трета от жалбите и сигналите са свързани с проблеми в сферата на телекомуникациите. Друга значителна част от оплакванията са във връзка с търговията на дребно с електроуреди и битови уреди. Около 60% от случаите през миналата година са получили благоприятно за потребителите развитие, т. е. не само сме открили нарушения и сме санкционирали търговеца, но сме успели да направим така, че потребителят да усети положителната намеса на органа, информира още той. През миналата година комисията е забранила 299 нелоялни търговски практики, за сравнение през 2012 г. техният брой е бил 100.

Жалби до КЗП могат да бъдат подавани и онлайн, като в този случай във всеки един момент потребителят може да следи нейното движение.

Броят на проверките също нараства, като част от тях комисията извършва съвместно с други контролни органи, като Агенция „Митници”, Българската агенция по безопасност на храните, КРС, КЕВР.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.