Гейове влизат в махалите да обясняват за СПИН

Ели Крумова - неделя, 06-08-2017 - 17:30

Консултират ромите, наркоманите и хомосексуалните за рисковете от заразяване

Хомосексуалисти влизат в ромските махали, където ще обясняват как става заразяването с ХИВ/СПИН. Това сочи писмена препоръка от Министерството на здравеопазването (МЗ) за състава на групите от здравни инспектори и представители на неправителствени организации. Те трябва от август до края на годината да консултират рисковите групи по региони до какво води сексът без предпазни мерки и какви още полови зарази могат да си лепнат, ако не спазват елементарните правила за лична безопасност. Формулировката на МЗ е, че сред консултантите трябва да има и по един „мъж, който общува с мъже”.

Работата ще обхване не само ромските махали, разяснява д-р Моника Троянчева – директор Дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ Пловдив. „Ще бъдат обхванати групи, които имат рисково поведение по отношение на полово предаваните инфекции в частност СПИН. Това са инжекционно употребяващите наркотици, мъже, които практикуват секс с мъже и ромите, тъй като при тях са обединени почти всички тези рискови практики”, казва д-р Троянчева. По думите й този вид консултиране не е нещо ново за пловдивската РЗИ. В града на тепетата се работи по този проблем от 2004г., когато в Пловдив е открит един от първите в страната кабинет за анонимно и безплатно консултиране за СПИН и другите полово предавани инфекции.

„В кабинета всеки може анонимно, безплатно и доброволно да се изследва за СПИН и да узнае своя статус. В зависимост от това какъв е статусът му, ще получи конкретна консултация от нас какво да бъде поведението му. Много е важно за тези, които имат рисково поведение, да правят такова изследване. Ако пък се окаже, че резултатите са положителни, ние ги насочваме към терапия и ги мотивираме за тази терапия”, обясни д-р Троянчева. Тя припомни, че от 2004г. до 2014г. здравните експерти работеха по програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, която бе спонсорирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. В момента работата се финансира от националния бюджет. Скримингът е за определен период от време с цел да се обхванат рисковите групи, за да може да се анализират данните на ниво национална програма. След това ще се е прецени какви мерки ще бъдат необходими с цел повишаване на превенцията и контрола и дали се налагат корекции в досегашната политика спрямо рисковите групи.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.