Дават безплатни лекарства на 200 000 хипертоници

Силвия Николова - вторник, 22-03-2016 - 17:24

Лечението на пациенти с есенциална хипертония ще стане безплатно. Това означава, че 200 000 души, които страдат от това заболяване, ще получават поне един медикамент от лекарствената група за тази диагноза, без да броят нито лев. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването и допълниха, че министър д-р Петър Москов вече е внесъл такова предложение в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. В него той се мотивира с целите на Националната здравна стратегия 2020, сред които е и подобряване на достъпа на населението до лекарствени продукти за лечение на социално значими заболявания.

Освен, че психологически и икономически обременяват хората и семействата им, социално значимите заболявания често водят и до инвалидизиране, което пречи на пациентите да изпълняват ежедневните дейности, уточнява в предложението си министър Москов.

В момента хората с есенциална хипертония доплащат за изписаното им лекарство от 50 до 75 процента. България е една от страните с преобладаващ висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания, а артериалната хипертония е и водещ фактор за развитието на други болести на органите на кръвообращението. Предложението на Петър Москов е в изпълнение на водената от Министерството на здравеопазването и правителството политика за гарантиране на достъпа до дейности, заплащани от НЗОК в областта на лечението на заболявания, които са най-честа причина за преждевременна смъртност и неработоспособност.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.