Дядо Васил е в старозагорската линейка, която го откара от село Кърнаре право в МБАЛ „Тракия”
Авторът
Изпратиха я специално от МБАЛ „Тракия”

Извозиха дядо Васил с линейка до Стара Загора

Христо Христов, Ели Крумова - понеделник, 20-03-2017 - 16:22

От болницата обещават да лекуват без пари стареца, в сметката му вече има 3 бона дарения

Потрошеният дядо Васил Анастасов, чиято трагедия и безпаричие трогна хиляди, е вече в болница. Специално за него от Стара Загора до карловското село Кърнаре бе изпратена линейка на МБАЛ „Тракия”. Здравното заведение от града на липите реагира мигновено в понеделник и предложи безплатно лечение на възрастния човек, който не намираше думи, за да им благодари за благородния жест.

„От вестник „Монитор” научихме за проблема с дядо Васил и нито за минута не сме се колебали с ръководството на болницата дали и как можем да помогнем. След телефонен разговор с кметството на селото изпратихме линейка. Възнамеряваме да направим пълен преглед, да установим какви точно са проблемите с крака на човека и веднага след това наш ортопедичен екип ще извърши онова, което е необходимо. Всичко това ще бъде напълно безплатно за болния”, съобщи собственикът на МБАЛ Тракия - Стара Загора Иван Колев.

За съдбата на дядо Васил „Монитор” писа първи. На 2 март старецът се качил да подреже асмата на двора си, когато получил инсулт и паднал много лошо. Още тогава левият крак много го заболял и дъщерята на кмета на село Кърнаре Боньо Бонев – Ана, повикала линейка. Дядото бил откаран до болница в Пловдив, където установили лошо счупване на левия крак в областта на ябълката и съобщили на стареца, че трябва да плати 1890 лева за поставяне на пирон в костта. Стойността на импланта не се покривала от Здравната каса и заради това пациентът трябвало да го плати сам. Дядо Васил обаче бил с 320 лева пенсия и нямал никаква възможност за извънредни разходи. Затова няколко дни по-късно кметът на селото отишъл до болницата в Пловдив и върнал пенсионера в дома му. Дядо Васил се залежал, а кракът го болял толкова много, че майката на сина му – Мика Янкова, всяка сутрин ходела да се моли на кмета да направи нещо и да помогне за лечението.

Благодарение на „Монитор” стартира дарителска кампания в помощ на Васил Анастасов. На 17 март в следобедните часове кметът на селото откри банкова сметка на името на дядото, в която до 20 март се бяха събрали  2 900 лева. Отделно на ръка в кметството много дарители бяха дали на ръка общо 300 лева, за които секретарката на кмета Благовесна Ковачка води стриктни записи в тефтера си. „За всеки разход ще се отчитаме на дарителите с фактури, за да не бъдем обвинени в нещо”, обясниха и тя, и кметът Боньо Бонев. След като дядо Васил е вече поет в старозагорската болница, от кметството на този етап от лечението на стареца, прекратяват кампанията за събиране на средства. 

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.