Ще плащаме глобите на място, след като ни съставят акт

Слагат ПОС терминали в патрулките

Боян Димитров - сряда, 07-10-2015 - 14:57

КАТ обмисля да слага ПОС терминали в патрулките, на които на момента нарушителите да могат да си плащат глобите. Поредната идея за промени се появи на кръгла маса за пътна безопасност, организирана заради зачестилите инциденти и многото загинали при катастрофи. Мария Ботева от „Пътна полиция“, която взе участие в обсъждането уточни, че само в определени случаи може да се издава акт за административно нарушение. Така, ако полицейските коли бъдат оборудвани с ПОС терминали, нарушителят ще има възможност веднага да си заплати глобата, а за бързината да получи отстъпка. Според Ботева това ще има и превантивен характер.

В същото време всяка трета катастрофа у нас е заради превишена скорост, показва статистиката на МВР. Очаква се скоро да бъде готов анализа за деветте месеца на годината, уточни Ботев.
Друга от новите мерки, които в момента са на дневен ред, е свързана с данните за контролните точки на всеки шофьор. Ако те са в единен регистър застрахователният бранше ще може да изисква по-скъпа Гражданска отговорност за шофьорите с повече нарушения.