780 млн. лева приходи от културен туризъм

Агенция Монитор - понеделник, 23-05-2016 - 18:56

Музеят на киселото мляко и каменните гъби край Бели пласт - хит за туристите

В момента културният туризъм дава 12% от приходите в бранша у нас. Това означава, че за миналата година постъпленията от него са 780 млн. лева, заяви председателят на Института за анализи и оценки в туризма у нас Румен Драганов. Според него през последните две години българинът е преоткрил красотите и природата на страната ни и затова все по-често семейно посещава различни фестивали и културно-исторически обекти. Освен Велико Търново с крепостта Царевец, Перперикон и Татул, които бяха хит през последните години, на голям интерес се радва Созопол заради мощите на св. Йоан Кръстител. Особено интересен за туристите е и Интерактивният музей на индустрията в Габрово, Кръстатата казарма край Видин, както и Чипровци.

„Много посещавана е и крепостта Хоталич край Севлиево, където бе възстановена портата и вратата. Друг хит сред туристите е и екопътеката край Еменския каньон“, допълни още Драганов. Сред най-посещаваните обекти през последните години са и античната куполна гробница край Поморие заради уникалната колона вътре в нея, както и крепостта Русокастро в община Камено. На голям интерес се радват и Музеят на киселото мляко в Студен извор край Трън, Каменните гъби край село Бели пласт, близо до Кърджали, Драгоманското блато и Музеят на керамиката в Бусинци.

„Това са много важни туристически атракции. Драгоманското блато е изключително красиво и миналата година имаше много посещения на ученици, защото се изгради нова екопътека“, обясни още Румен Драганов.

„Преди 15 години у нас не можеше да се говори за културен туризъм. Тук трябва да споменем и името на покойния Георги Китов, който направи много в тази посока. За последните две години на Перперикон виждах как се заражда интересът на българите към паметниците“, коментира и проф. Николай Овчаров. Той уточни, че в момента Велико Търново е център на културния туризъм у нас с около 500 хиляди посещения годишно. Според проф. Овчаров обаче това е очаквано, защото става дума за дестинация, която се развива от половин век насам. Археологът коментира и че Софийското ларго е един от най-добре направените обекти в света, благодарение на когото столицата ни буквално е променила облика си.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.