Престъпно безхаберие

Иван Тропанкев - четвъртък, 13-04-2017 - 17:37

“За Чернобил съобщиха по-бързо!” Звучи зловещо този черен хумор, но е факт. Още преди повече от половин година се е знаело, че питейната вода в Хасково е замърсена с уран, три пъти над допустимата норма, но не са предприети задължителните предпазни мерки. Най-малко е можело да се черпи вода от други водоизточници. Както го направиха местните институции след обществения натиск. Редно е също така от министерството на здравеопазването, вместо да пускат в ход дежурните успокоителни мантри, незабавно да предприемат необходимата профилактика на гражданите. Извинението, че от Европейския съюз били завишили два пъти предпазните норми не e повод бързо да се забрави случилото се.Всъщност самосезирането на прокуратурата и започналото полицейско разследване е знак, че това безхаберие няма да бъде претупано. Изключително обезпокоително е, че сегашните норми за контрол са толкова разтегливи. Безсърдечно е оправданието на Басейновата дирекция, че не са подали сигнал по-рано, защото нямат задължение да следят качеството на питейната вода и са обявили резултатите, едва след като изготвили годишния си доклад. Абсурдно е и здравните власти да проверяват за радиоактивно замърсяване веднъж на пет години.

Изводите не са лицеприятни. Точно преди Великден не е приемливо тези, които носят вина да си измиват ръцете на като Пилат Понтийски. Виновни има и те трябва да бъдат наказани. Не трябва обаче да се спре дотук. А да се направи така, че такъв проблем повече да не съществува. Не само в Хасково. Една от първите задачи на новия парламент е да засили законовия контрол. Откриването и предотвратяването на радиоктивно замърсяване, не е нещо, на което трябва да се гледа през пръсти.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.