Мустафа Карадайъ, съпредседател на Движението за права и свободи:

След оздравителния процес ДПС ще е по-силно отвсякога

Яна Йорданова - понеделник, 18-01-2016 - 21:14

Срещата на 17 декември беше вторият жълт картон за Местан. Структурите ни настояват отцепниците да напуснат парламента.

Визитка:

Роден е на 8 май 1970 г. в с. Борино

Учредител е на Академичното дружество на ДПС в гр. София и член на ДПС от 1991 г. 

Учредител на младежката организация на ДПС и първи председател на Младежко ДПС за два мандата

От 1996 до 2002 година работи в централата на ДПС. От 1996 до 2001 г. е преподавател по информатика в НБУ. От 2002 до 2010 г. е зам. изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол

Секретар на Централната избирателна комисия от 2001 до 2009 година.

Народен представител в 42-рото и 43-тото НС. Член на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред, борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика

От 2010 г. е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС

От 24.12.2015 г. е избран за съпредседател на ДПС

 

 

- Г-н Карадайъ, кажете какво всъщност се случи в ДПС преди около месец?

- Най-точно и кратко казано - освободихме от длъжност тогавашния председател на партията и го изключихме заради поведението му.

 

- Каква точно е предисторията на проблема?

- Основните мотиви за изключването му са подмяна на легитимните колективни органи на партията и еднолично вземане на решения. Държа да уточня, че не става въпрос за еднократен акт, а за процес, който започна преди доста време. Същностният проблем се прояви, когато започнахме да научаваме за решенията на председателя от медиите. ДПС, като всяка демократична политическа партия, има заложени в устава си условия за взимането на колективни решения чрез колективните органи на партията. Почетният ни председател г-н Доган обърна сериозно внимание на този проблем още в края на 2014 г. в тогавашното си слово пред актива. Спомням си, че и в медиите тогава се появиха публикации за това, че г-н Доган е извадил жълт картон на Местан. Впоследствие, вместо корекция на стила на работа, проблемът се задълбочи - решенията все по-често се взимаха еднолично, колективните органи не се свикваха за заседания, а бяха подменени от общи събрания (от време на време) на ЦОБ и ПГ, на които всички ние бяхме само слушатели на тезите и решенията на тогавашния председател. Отказът от корекция доведе до този закономерен изход от ситуацията.

 

- Да разбирам, че този процес е от около две години, така ли?

- Да, от почти две години.

 

- Какво точно се случи на новогодишното тържество през 2015 година?

- На срещата ни на 17 декември почетният ни председател г-н Доган отново акцентира на пренебрегнатото колективно начало във взимането на решения от името на ДПС и за последиците, които носят едноличните решения. Предупреди всички нас, че в усложнената геополитическа ситуация, сложната вътрешнополитическа ситуация, ДПС има високата отговорност за запазването на сигурността на нашите избиратели, на страната и на региона. Това предупреждение беше насочено най-вече към тогавашния председател. Ако използваме същата метафора - това беше вторият жълт картон. За съжаление бившият председател избра да не се коригира, а отиде още по-далеч…

- Това означава, че г-н Местан е бил наясно с критиките към него, но не е направил нищо, за да промени нещата, така ли?

- Да, беше напълно наясно. Както казах, основните критики бяха подмяна на основните легитимни органи на партията, липсата на екипност и вземане на еднолични решения от тогавашния председател.

 

- Може ли да се каже, че партията е била използвана за лични интереси?

- Тепърва ще се изяснява коя част от едноличните решения кого са обслужвали. В момента не бих могъл да направя такъв коментар. Но, както вече казах - на тържеството г-н Местан беше наясно с тези процеси и ще ви обясня защо твърдя това. На тези наши срещи, които са по празнични поводи, но тъй като ДПС е жив организъм, партия - винаги има политически изказвания, с които доайенът на партията или председателят на партията правят един вид ретроспекция на отминалия период, а после лидерът дава своята оценка за работата на партията и трасира посоката, която трябва да следваме през следващия период. На 17 декември г-н Местан се опита с думи да внуши картина, различна от фактическата. Той подчерта, че има корекция спрямо 2014 година във взимането на решенията и че те са вземани колективно, което не отговаряше на истината, и всички, които присъствахме там, знаехме, че това не е вярно. Второ, че не е допуснал нито един гаф през 2015 г., което също не отговаряше на истината. И трето, че е съгласувал всяко едно от решенията, които са взимани от името на ДПС. И трите твърдения бяха далеч от истината. Затова и критиките на г-н Доган към работата на председателя бяха съвсем конкретни. В словото си, в което направи анализ на световната и регионалната геополитика и очерта мястото на България, и конкретно на ДПС като политическа партия в тези процеси, г-н Доган посочи много ясно рисковете и отговорностите, пред които сме изправени. Той предупреди, че ДПС не може да се създаде наново, че не може да се подмени дори с помощта на външни сили и че ДПС трябва да се поднови. За съжаление следващите стъпки, които предприе Местан, целяха тласкане на ДПС още по-далече в тези рискове. Знаете как се развиха процесите след това. Вместо адекватна реакция на критиките и констатираните грешки той даде своя пресконференция в часа, в който трябваше да се яви пред Централния съвет на ДПС.

 

- Притеснен ли сте обаче, има ли опасност от разцепление в партията?

- В ДПС в момента тече оздравителен процес. Вярвам, че от него ние ще излезем много по-силни и по-стабилни като партия. От няколко седмици заедно с колегите ми провеждаме срещи с актива на всички области на страната във връзка с процедурите за провеждане на националната ни конференция, която предстои през април. Нашата оценка е, че структурите ни са единни и адекватни към процесите както в партията, така и в държавата. Сега е и времето за корекция на пропуските, където ги има, на грешките, които са допускани през предходния период от миналата конференция, защото текат местните, общинските и областните конференции.

- Накъде върви обаче ДПС сега? Вие сам цитирахте думите на г-н Доган, че ДПС трябва да се поднови, но не и да се подмени.

- ДПС не може да се подмени, повече от 26 години партията върви по своя път. ДПС е национално отговорна, евроатлантическа либерална партия. Нещо повече. В основата на членството на България и в ЕС, и в НАТО стои ДПС, и лично г-н Ахмед Доган. Всеки, който се интересува от най-новата ни история и политическите процеси в страната, не може да го отрече. Мога да ви убедя, че 26-годишната ни последователна политическа дейност ще продължи, защото ДПС принадлежи на младите хора. Имаме силна младежка организация, така че вършеното през тези 26 години ще има своето дълго продължение.

- Няколко човека обаче напуснаха парламентарната ви група. Защо ги призовахте да напуснат и Народното събрание?

- Би било редно, ако тези хора имат съвест и достойнство, да напуснат и Народното събрание. Те самите знаят много добре как са станали народни представители. Те са избрани с партийните листи на ДПС, заради доверието на нашите избиратели в партията, а не заради техните персони. Това е валидно за всички народни представители. На парламентарни избори се гласува за партийни листи. И когато някой, избран с вота и доверието на политическата партия, е несъгласен с партийните решения, следва да напусне Народното събрание. Ако пък се чувстват толкова значими и смятат, че могат да реализират мандат като независими народни представители, то нека го направят. Или пък ако намерят друга политическа формула и могат да получат достатъчно гласове, тогава нека влязат в Народното събрание. Но трябва да е ясно, че структурите на ДПС са много чувствителни и реагират на тази подмяна и заради това настояват и ще продължат да настояват тези хора да напуснат парламента. Все пак ние, народните представители от ДПС, сме получили доверието и гласовете за определен брой мандати и избирателите ни искат да запазим тази тежест в парламента.

- Обсъдихте с БСП внасянето на вот на недоверие към кабинета. Защо?

- Отзовахме се на поканата на БСП за консултации по внасянето на вот на недоверие към правителството, защото ние сме и продължаваме да бъдем конструктивна, но безкомпромисна опозиция в рамките на 43-тото народно събрание. БСП направиха своето предложение за това по кои теми биха искали да се пристъпи към вот на недоверие към правителството. Предстои да се уточни коя от обсъдените теми ще бъде тема на вота на недоверие, тъй като са видни проблемите и в сектора на сигурността, и в здравеопазването, и острите проблеми на демографската криза, но редом с това проблеми има в почти всички секторни политики. Което пък може да е повод и за вот на недоверие за цялостна политика на правителството с оглед на блокираните реформи. Но това решение ние от ДПС ще вземем след заседания на Централното оперативно бюро и парламентарната група. След това ще продължат и консултациите с другите опозиционни партии в НС.

- Днес се навършват три години от националната конференция на ДПС, когато спасихте от покушение вашия лидер Ахмед Доган. Имате ли се за смел човек, г-н Карадайъ?

- Предизвикателствата са за смелите. Разбира се, казвам го с усмивка. Но явно такова е времето, в което живеем. Изпълнено с предизвикателства, на които трябва да се отговаря със смелост и отговорност. И, разбира се, с вяра в каузата. А за мен ДПС е кауза, а г-н Доган е идеологът, водачът и лидерът на тази кауза.