Фейсбук изригна

Изхвърлиха Ботев и Вазов на боклука

Иван Първанов - четвъртък, 11-01-2018 - 17:03

Десетки книги, изхвърлени в контейнер за смет взривиха социалната мрежа Фейсбук. Снимките с книгите, хвърлени за боклук са публикувани от потребителя Драгомир Георгиев от Провадия. В поста си той обяснява, че въпросният контейнер се намира зад църквата в Провадия и че който иска, може да отиде и да си избере заглавие по избор.

 Сред изхвърлените заглавия са „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов, том с произведенията на Ботев, книги на Иван Вазов, книга за братята царе Асеневци и много други. Човекът, който сигнализира за вандалщината, съобщава в поста си също, че е събрал повечето от книгите и че всеки, който иска може да му пише и да си избере книга, която да получи безплатно.

Снимките с изхвърлените български класици предизвика истинска буря от негодувание във фейса. „Тези снимки са картина на олицетворение на моралния упадък и подмяната на ценностите на нашето съвремие. Тези книга са не съкровище, а съкровищница за интелекта и душата на човек, но някои са слепи. А този, който го е направил, нека срамът остане за него”, въмущава се Петко Иванов. Други са още по-кратки: „Ужас! Нямам думи.” И „Падението на един народ”, заявяват те. Някои от хората във фейса предлагат книгите да бъдат подарени на някой старчески или детски дом, или пък на някоя селска библиотека. А други предлагат да бъдат пордадени и с парите от тях да се подпомогне някоя благородна кауза.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.