Първият импулс за създаването на поредицата „Аз съм българка“, която ще се превърне и в пълнометражен документален филм дала през 2014 година пловдивчанката Илияна Аризанова, която участвала като башибозук във възстановка на боевете на Шипка през руско-турската освободителна война
Радослав Първанов

Фотограф подхваща документален филм за красиви българки

Христо Христов - неделя, 04-02-2018 - 11:48

Пълнометражен документален филм под наслов „Аз съм българка“ подхваща 25-годишният фотограф от Габрово Радослав Първанов, който от няколко години работи върху едноименен проект с участието 20 красавици и две деца, позиращи му в национални носии насред култови  места.

Намерението ми е чрез филма да покажа на чужденците, че България не е само пясъчни плажове и ресторанти, че най-важното са хората й, особено онези, които не са си купили еднопосочен билет, коментира възпитаникът на габровския технически университет , който е започнал да снима от най-ранно детство с класическата руска „Смена“. Междувременно е станал носител и на дипломи от престижни фотографски школи в Лондон и Берлин, първата част от проекта му „Аз съм българка“ беше показан и сред кулоарите на народното събрание.

Радослав припомня, че всичко тръгнало от една случайна среща в подножието на Паметника на свободата на връх Шипка през 2014-а година, когато зърнал облечената като башибозук пловдивчанка Илияна Аризанова.

Заедно с „героините“ си Радо е обходил десетки култови места из България:старият Пловдив; централния  военен клуб София;Пернишката крепост; Лазаровден в Етъра; поля с рапица; розобер;хан Хаджи Николи във Велико Търново…и др. в търсене реализацията на мечтата си .През седмицата изложбата му предстои да бъде експонирана в старозагорската регионална библиотека „Захари Княжески“, там ще се проведе и поредната фотосесия с живеещата в Града на липите Цветана Христова. С която Радо се запознал м.г. навръх 3 март, докато снимал традиционното шествие с 300-метровия национален флаг на път за монумента Бранителите.Разчитащият на диалозите в социалните мрежи Радослав Първанов обяви, че от там  ще, стартира и акция за набирането на средства, с които да издаде албум с красавиците на три езика.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.