Снимка: Mattel

Изкуствен интелект отглежда деца

Агенция Монитор - сряда, 08-02-2017 - 13:07

Mattel наскоро представи,  устройство наподобяващо Amazon Echo, гласово командван интелигентен асистент предназначена да взаимодейства с детето през всички етапи от неговото развитие. Aristotle прилича много на Amazon Echo, но Mattel е оборудвал асистента с Wi-Fi камера и е разработил специална система с изкуствен интелект (AI), която може не само да наглежда детето, но и да отговоря на техните въпроси.


Aristotle може да наблюдава бебето докато спи и да включи светлината си и пусне успокояваща приспивна песен, когато плаче. Системата може също така да следите моделите на хранене и наблюдава смяната на пелените, като автоматично поръчва още, когато са на изчерпване.


Системата е проектирана да расте и да се развива, също както детето израста в юноша. Разработен в партньорство с Qualcomm, които осигуряват процесора на устройството и Microsoft, предоставящи системите Microsoft Cognitive Services и Cortana Intelligence, Aristotle се базира на три различни AI енджина, за да научи гласа на детето и създаде връзка с него, като пеят, играят игри и преодоляват образователни задачи.

Mattel също е наясно с последните критики, че този вид технология на гласово контролиран AI може да направят комуникационните навици груби и резки. Писател от Сан Франциско, забавно описва страха си, че устройството Echo на Amazon е превърнало дъщеря му в „разярен задник” поради  толерантността на системата към невъзпитани и груби агресивни команди. За да се противопостави на това и да помогне на децата да се научат на по-учтива комуникация, Аристотел може да се настрои да реагира само на положителни команди, които включват думата „моля”.

Всеобхватността на Aristotle наблюдаващ израстването на детето, неизбежно повдига някои опасения за сигурността и неприкосновеността на личния живот, защото това е система, която регистрира поведението на детето и разполага с AI разпознаващ обекти проектиран да реагира, когато детето си играе с някои играчки. Mattel се е опитал да отговори на тези опасения, като подчертава, че „новият Aristotle отговаря на изискванията на COPPA (Закон за защита на детската онлайн поверителност), но и използва 256-битово криптиране, за да запази сигурно предаването на видео.


Mattel също така отбелязва, че цялата информация, която Aristotle генерира ще бъде кеширана локално и достъпна само от упълномощените устройства, които са свързани в непосредствена близост. Разбира се, системата също ще се работи с множество разработчиците за изграждане на свързани играчки и приложения, така че има много тънка граница от гледна точка на това как тази ценна информация евентуално би могла да бъде търгувана. За момента, Aristotle е огромен напредък за гласово командваните AI асистенти насочени към отглеждането на деца.

 
 
Тагове:  KMattelAristotleAmazon-Echo

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.