В рамковия договор са залегнали 1,6 млрд. лв. за болниците
МЗ
След 1 април

Болниците без лимити от НЗОК

Силвия Николова - вторник, 28-02-2017 - 17:16

Лимитите за болниците, по които сега Националната здравноосигурителна каса плаща на болниците, отпадат от 1 април. Това стана ясно, след подписването на Националния рамков договор от служебния министър д-р Илко Семерджиев и председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

С влизането му в сила те няма да бъдат принудени да свиват дейността си в определени рамки, за да не влизат в преразходи за своя сметка. На тях ще им се плаща толкова, колкото са изработили, т.е. колкото пациенти за лекували.

За първи път от 18 години, откакто съществува НЗОК, се постигна договореност с БЛС за самоконтрол, каза управителят на касата д-р Глинка Комитов. Лечебните заведения ще могат да надхвърлят бюджетите си с 3 на сто. Ако се стигне до преразход, с БЛС ще се договаря намаляване на цените на клинични пътеки, заради които се е стигнало до надхвърляне на бюджета.

Един от големите проблеми, наследени от предишното ръководство на МЗ, беше неспазването на бюджетната дисциплина. Заради допуснатите миналата година и прехвърлени за 2017-та дефицити, през януари от бюджета на НЗОК бяха изплатени 51 млн. 889 хил. лева, а още 19,8 млн. лева трябва да се изплатят след 1 април, т.е. общо над 71 млн.лева. С подписването на НРД е осигурена финансова рамка в границите на бюджета на НЗОК. Договорени са средства за увеличение на първичната извънболнична помощ с над 13 млн.лв., за специализирана извънболнична помощ увеличението е над 19 млн. лева. Осигурени са и 1 млрд. 613 млн. лв. за болниците.чната помощ. Въвеждат се прогнозни бюджети на лечебните заведения на тримесечие.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.