Верига от фалшиви новини с името на Пеевски

Агенция Монитор - вторник, 27-03-2018 - 20:00

Фабриката за фалшиви новини, финансирана от българската олигархия, произведе класическа верига от манипулации, в която навърза името на депутата от ДПС и наш издател Делян Пеевски. Става въпрос за интервю на една от съкратените продуценти в бутиковото предаване на БНТ „Денят започва с култура“ Весела Петрова. Тя твърди, че са я освободили от поста, след като представили „Бялата книга“ на олигарсите издатели.

Самата книга е пълен с клевети пасквил по адрес на Пеевски, представянето й беше съпроводено с брутална цензура, тъй като на събитието бяха допуснати само „правилните“ медии, финансирани от олигарсите Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев и Цветан Василев. Във въпросното предаване на БНТ пък т.нар. книга беше рекламирана едностранчиво, тъй като поканени бяха само авторите й, а не и представители на засегнатите от очевидните лъжи в нея.

И това, както най-нагло твърди самата продуцентка в рубриката на предаването, посветена на свободата на словото. Ако оставим настрана обаче лицемерието, лъхащо от самото интервю, интересно е да се види механизмът на веригата от фалшиви новини, която се създаде чрез него. Нито дума няма по адрес на Пеевски в самото интервю, публикувано в малотиражката на Газовия барон Сашо Дончев „Сега“. „Клуб Зет“ на Огнян Донев обаче го препечатва в интернет, добавяйки от свое име входящо каре, в което вече е споменато името на Пеевски.

Малко след това финансираният с пари, откраднати от КТБ „Фрогнюз“ на агент Акадмеик Огнян Стефанов, преписва дословно входното каре от „Клуб Зет“, без даже да си даде труд да препечата интервюто. И се получава така, че някакъв човек говори някакви работи и на базата на тях се пришива името на Пеевски, като в следващото изпиране на фалшивата новина даже вече думите на първоизточника са заличени, а фигурира само манипулацията по адрес на нашия издател.

Верига от фалшиви новини върви и по друг сюжет.“Медиапул“ на бившата говорителка на Костов Стояна Георгиева продуцира манипулация по повод драмите между търговците на петролни продукти. Още една тема, по която Пеевски няма нищо общо. Преди седмица обаче „Капитал“ пусна опорната точка, че „медиите, близки до Делян Пеевски“, публикували позицията на единия от спорещите търговци на горива и сътвори лъжата за някакъв интерес на нашия издател. Естествено, „Медиапул“ продължава сюжета, като описва наново спора и добавя същата опорна точка.

Интересното е, че точно „Медиапул“ са от първите тиражирали въпросната позиция и по собствената им логика те също би трябвало да са „медия, близка до Пеевски“. Логиката в тези фалшиви новини обаче няма значение. Важното е да се допише името на депутата и наш издател и да се добави „метатаг“, чрез който да се избутва на предни позиции в интернет търсачките и да се създава илюзията, продуцирана от Фабриката за фалшиви новини, че каквото и да се случи в държавата, Делян Пеевски е замесен.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.