Как олимпийските плувци са по-добри без допинг?

Агенция Монитор - понеделник, 08-08-2016 - 10:28

Плуването е олимпийски спорт от 120 години, а в днешно време само състезателите с най-добрата техника успяват да победят и да си тръгне с медалите. Учени от университета в Билефелд, Германия са разработили технология, която може да осигури предимство на плувците при тренировките, конвертирайки данните за налягането в звуци, като така плувеца може да усъвършенства техниката си в реално време.

Идеята на новата система е да се подобри възприятието на спортистите за водата, която ги заобикаля. Плувците вече могат да видят начина, по който ръцете и тялото им  се движат през водата чувствайки как тя се плъзга по тях. система от Билефелд наречена „Swimming Sonification” стига още по-далеч, записвайки налягането на потока и превръщайки го в звук.

Системата се състои от чифт специализирани ръкавици, които включват множество тънки тръбички поставени между пръстите. Водата преминава през тръбичките, когато плувецът плува измервайки налягането на водния поток. След това тази информация се подава към специално проектиран софтуер, който преобразува информацията в звук, който спортистът чува в реално време в слушалките на главата си.

 

 

Д-р Томас Херман (вляво) и д-р Бодо Юнгерехтс от университета в Билефелд, Германия.

 

 

Когато ръцете се движат през водата, системата увеличава или намалява височината на звука, което показва повишаване в налягането на потока. Това позволява на плувеца да коригира недоловимо техниката си и да разбере веднага дали това му помага да се движат по-ефективно във водата. Треньорът също може да чува звука през говорители, което позволява да напътства плувеца в същото време.

”Полезно е за плувците да получават незабавна обратна връзка за тяхната плувна форма”, казва изследователят д-р Томас Херман. „Хората се учат по-бързо, когато получават пряка обратна връзка, защото могат веднага да изпробват, как обратната връзка, в този случай, звукът се променя, когато опитват нещо ново.”

Екипът изпробва технологията си на практичен семинар през септември 2015 г. Десет професионални плувци изпробваха системата и дадоха положителното си мнение, като казаха, че това наистина би им помогнало да подобрят техниката си. Системата също така бе изпробвана в продължение на два месеца от два плувни отбора в Холандия, един от които ПСВ Айндховен състезаващ се топ лигата на страната.

Учените планират да продължат да работят по системата. В момента, оборудването за измерване на налягането изисква плувецът да бъде връзван към устройство извън басейна, но екипът се надява да подобри технологията в бъдеще, като я интегрира в удобно за носене устройство, което може да се използва самостоятелно от плувците.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.