При гонките често има ранени хора заради високите скорости и неподходящите места, където се извършват.

Година без книжка и 3 бона глоба за участие в гонка

Боян Димитров - сряда, 22-06-2016 - 20:02

При второ нарушение ще ходим пеш 36 месеца

Година без книжка и 3 хил. лева глоба, ако участваме в гонка. Това предложение беше гласувано от комисията по транспорт в парламента. Депутатите вече две години заседават по измененията на Закона за движение по пътищата. Според последната редакция при повторно участие в състезание на пътя шофьорът ще ходи пеша 3 години, а глобата ще набъбне до пет хиляди лева. Друго от предложенията, което беше гласуване и прието, е наказанието за отказ от тестване с дрегер. С новите поправки шофьорите ще бъдат глобяване с 2 хил. лева, ако не „духат“ и ще бъдат лишавани от книжката си за 2 години.

Депутатите вчера отхвърлиха и предложението за младите водачи. Според първоначално гласуваните промени те трябваше да подлежат на административна отговорност, ако бъдат засечени с 0,2 промила. Мотивите за решението бяха, че подобни стойности понякога се достигат и от употребата на лекарства и дори пушенето на цигара.

Спорове за членовете, касаещи новите шофьори, се разразяват на повечето заседания на комисията. Някои от членовете й искаха да ограничат водачите от шофиране на магистралата за определен период от време, докато не натрупат стаж.

Други пък искаха младежите да карат само с придружител. Промените обаче бяха определени като дискриминационни и след редица административни пропуски бяха отхвърлени. Въпреки това вносители им се заканиха, че ще настояват те да се приемат, макар и редактирани, на някои от следващите заседания на комисията.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.