Милост за българския болен

Силвия Николова - неделя, 13-08-2017 - 18:46

Не стига че на българския болен му се налага да си плаща лечението по формулата „избор на екип“, независимо че често пъти никого не познава в болницата, но трябва и два плаща прескъпо за лекарства, които му се полагат по линия на здравната каса. Тук съвсем не става въпрос за пропуск от страна на финансово-осигурителния фонд. Касата договаря съответните количества не само от генеричните медикаменти, но и от оригиналните и биопродуктите, като ги поема за своя сметка или ги отпуска на пациентите с огромни намаления. Впрочем, по отношение на ниското доплащане на медикаментите здравноосигуреният българин е облагодетелстван. Но само когато точно необходимото му лекарство е налично. Защото се оказва, че пари за лекарства има, на книга те са договорени, дори внесени от дистрибуторите на едро, но в аптеките просто ги няма. В резултат болните и техните близки трябва да пътуват в чужбина, за да ги купят, тъй като става въпрос не за капки срещу хрема, а за животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти, каквито са инсулинът, биоподобните и редица онколекарства.

Въобще не си мислете, че по пътя разбойници са нападнали тира и са отмъкнали илачите. Нищо подобно. Самите дистрибутори на едро са ги препродали на трети страни, независимо че са внесени за България. Причината е, че медикаментите в нашата страна са с най-ниски референтни цени в Европа.

Привидно изглежда, че е извършено престъпление, но не е. Такъв реекспорт е напълно законен и е регламентиран в редица документи на Европейския съюз, отнасящи се до свободното движение на стоки. У нас той е популярен като паралелен износ.

Разликата между нашата страна и повечето от страни членки на ЕС е в това, че има държавен регламент за реекспорта на медикаменти, когато е наличен дефицит. У нас такова ограничение до сега нямаше независимо от опита през 2014 година да бъде въведен такъв с изменение в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина. Тогава той беше атакуван в Конституционния съд и падна.

Сега здравният министър Николай Петров внесе нов проект. Въпросът е да влезе час по-скоро в здравната комисия в парламента, а след това и в пленарната зала. Защото след по-малко от четири месеца ще започнат договарянията на здравната каса с фирмите – производителки на медикаменти. До тогава правилата трябва да са напълно ясни. Когато нормативно и поднормативно нещата са уредени, и касата ще е с развързани ръце да иска по-големи отстъпки в цените. От това и тя ще спести средства, и пациентите ще са осигурени.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.