5,8 млн. евро дава България за подкрепа на млечния сектор

Иван Първанов - сряда, 14-09-2016 - 12:59

5,8 млн. евро от общия пакет от 350 млн. евро дава България за подкрепа на фермите в млечния сектор, като страната ни е една от първите, кито ще го разпредели. Това каза във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

"В края на септември ние ще представим на бранша нашите предложения за схемите за подкрепа. Условията излязоха на 11 септември, те са по-различни, инструментите трябва да подкрепят дребномащабните фермери, екстензивните ферми и тези, които спазват всички екологични изисквания. Освен това ние ще предоставим и национални средства, така че да обхванем всички ферми, за които сегашния период е много труден, за да останат на пазара", каза Танева. Тя подчерта, че България не дава средства за намаление на производството на мляко. "Финансовият инструмент, който в момента се прилага, е инструмент на Европейската комисия за тези от фермерите, които пожелаят доброволно да намалят своето производство, да получат 14 евроцента на литър. Няма да крия, че старите страни членки с развито млечно говедовъдство след отпадането на квотите драстично увеличиха своето производство. Това допълнително дестабилизира пазара. България сама нито може да влезе, нито да излезе от такава ценова криза. В този смисъл този инструмент е належащ, защото без такава регулация ние няма на какво да се надяваме да се стабилизират цените", подчерта Танева.

На дискусия с фермери от региона тя съобщи още, че относителният дял на земеделския сектор в брутната добавена стойност на област В. Търново е малко над 8%, което е значително по-високо от националния показател от 5,3 % Най-голям ръст при видовете насаждения имат лозовите, орехите и лешниците, а при животновъдствата с най-голям ръст са биволите, всички останали категории също имат ръст. Десислава Танева бе на посещение в старата столица за откриване на фермерски пазар по кампанията "Подкрепяме българското" на Министерството на земеделието и храните.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.