Служители на МВР ще следят и за джебчийски кражби

Полицаи под прикритие дебнат за терористи в църквите

Агенция Монитор - сряда, 04-04-2018 - 15:12

Всеки трети храм с нарушения за пожарна безопасност

Полицаи под прикритие ще дебнат за терористи в цървките за Великденските празници, както и за всякакви лица, които имат съмнително поведение, научи „Монитор“. Служителите на реда ще влизат в храмовете като редови посетители, но ще наблюдават зорко всички хора. Това ще става най-вече, когато има повече посетители.
Преди и по време на служенията в храмовете и манастирите, униформени представители на Охранителна полиция ще извършват проверки. Те ще са за документи за самоличност и наличието на опасни предмети. Това обясни в сряда инспектор Асен Мичев от отдел „Охранителна полиция“ по време на брифинг за представянето на взетите мерки за безопасност около Великден. До вчера са били проверени 118 църковни храма, параклиси и други. Създадена е организация, в която е включен целият ресурс на „Охранителна полиция“. Сериозен ресурс на полицията ще бъде впрегнат и следенето за джебчийски кражби.
Пред големите църкви ще бъдат създадени филтровъчни пунктове, през които няма да бъдат допускани граждани, употребили алкохол и дрога или носещи обемисти предмети.
Всички екипи на Пътна полиция в СДВР ще бъдат на улиците, както и моторизирани екипи, които ще подпомагат движението на превозните средства на територията на столицата, така и на входно-изходните пътища.
Сериозен ресурс е отделен и за пожарната безопасност, особено предвид последните случаи на произшествия, които нажежиха обществото. От пожарната вече са направили проверка на общо 1606 обекта, където ще се провеждат тържествени ритуали. Инспектирани са били дори и хижи и хотели, в които ще се настаняват гости и туристи. Равносметката от проверката е 446 констатурани нарушения в обектите. Те са били основно заради липсващи или неизправни пожарогасители, повредено осветление за евакуация и необозначени изходи.
Според направената разстановка на силите, 142 пожарникари ще дежурят в църквите. Те ще са подкрепени от 29 автомобила за гасене, които ще са в близост до по-големите цървки, манастири и храмове в страната.
 

 


КАТ с масирани акции за почивките

За почивните дни от „Пътна полиция“ са подготвили редица специализирани акции. Униформените ще наблягат на проверките за алкохол и наркотици, както и за шофирането с превишена скорост.
„По отношение на безопасността по пътищата на всички проблемни участъци, входно-изходни артерии на големите градове и възлови кръстовища, ще има екипи на „Пътна полиция“, които ще подпомагат и регулират движението, ако това е необходимо“, обясни главен инспектор Росен Рапчев от „Пътна полиция“ към ГДНП.
Пътищата, на които се очаква най-голямо натоварване, са автомагистралите „Струма“, „Тракия“, Хемус, пътищата Е-79 към Кулата, София-Варна, Велико Търново-Русе, Варна-Добрич-Силистра, както и към големите курорти – зимни и летни.
Със заповед на АПИ, ще бъде спряно движението на тежки автомобили по магистралите и основните първокласни пътища на страната. Същата мярка е предвидена и за последния почивен ден - 9 април, но за времето от 14 до 20 часа. Забраната няма да се отнася само за фирмите, превозващи живи животни и стоки на температурен режим.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.