Колите не трябва да се гасят, когато са навън

Руското село Оймякон е най-студеното място в света

ГЕОРГИ СЛАВОВ - сряда, 20-04-2016 - 15:49

Северното руско село Оймякон,република Саха, е най-студеното селище в света. Средната температура е -51°C през януари, а най-ниската температура е била -71°C през февруари 2013г.

Ток се получава при горене на дърва, когато доставките на въглища не стигат до селото. Очилата замръзват за лицето на носещия ги, батериите на телефоните не издържат на студа и автомобилите не трябва да се гасят, освен ако не са в затоплен гараж. Пролетта е кратка в Оймякон и поради това хората не ядат често плодове и зеленчуци. Менюто им се състои главно от еленско или конско месо, риба, която се лови през дупки в леда и мляко от отглежданите във ферми животни.

Селото преди е било използвано като спирка за фермери на елени, а сега е с население от 500 души. В селището има един магазин и наблизо има една бензиностанция. Барът на селото е определян като най-самотното място на света. Носят се кожи, а чифт ботуши от еленска кожа могат да достигнат до 300 евро.

Покрайнините на селото са много красиви и често беват организирани туристически обиколки или трекове до Оймякон.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.