В предната част V-образната решетка задава наклона на дневните LED светлини.
Снимки Nissan

Nissan Qashqai тръгна с нов турбомотор

Денислав Стоянов - сряда, 28-10-2015 - 13:25

Бензиновият двигател 1.6 DIG-T е най-мощният за модела

От дебюта си през 2006 година Nissan Qashqai стана най-продаваният модел на японската марка в Европа. Кросоувърът продължава да задава стандартите в сегмента, радвайки се на силно търсене по целия свят. Второто поколение на Qashqai е изградено върху силните страни на предшественика си и беше лансирано на всички пазари на Nissan през миналата година. Новият Qashqai се хареса на потребителите заради модерните системи за безопасност, които предлагат максимална защита на пътниците, другите участници в движението и пешеходците. Технологиите за защита доказаха своята ефективност по време на тестовете на независимата организация Euro NCAP, която даде най-високата оценка на Nissan Qashqai и го определи като най-безопасния семеен автомобил на пазара с най-голям брой точки от който и да е друг тестван модел.

 

Първоначално Nissan Qashqai дебютира с бензинов турбодвигател 1.2 DIG-T с мощност 115 к.с., както и с турбодизеловите агрегати 1.5 dCi със 110 к.с. и 1.6 dCi със 130 к.с., който се предлага с предно задвижване или 4х4. Отскоро двигателната гама на Qashqai се обогати с модерния нов 1,6-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор 1.6 DIG-T, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Новият агрегат генерира мощност 163 к.с. при 5600 об/мин, а въртящият момент от 240 Нм е наличен в големия работен интервал между 2000 и 4000 об/мин. В този бензинов турбодвигател 1.6 DIG-T се таи тих и изискан характер. Спринтът от 0 до 100 км/ч отнема 8,9 секунди. За да усетите мощността на Qashqai трябва да натиснете педала на газта докрай на магистралата и автомобилът ще ви покаже на какво е способен.

Турбината ще направи всичко възможно за да почувствате мощността на новия двигател 1.6 DIG-T. Това е най-бързият и най-мощният Qashqai, който се предлага на пазара. Ако го укротите в оптималните обороти, той е толкова тих, че ще забравите, че работи. Новият 1,6-литров бензинов турбомотор е едновременно много продуктивен и икономичен. Двигателят комбинира висока динамика с нисък разход на гориво и минимални емисии на CO2. В комбиниран цикъл средният разход е 5,8 л/100 км, характерен по-скоро за дизеловите модели. Тези впечатляващи данни подсилват философията на Nissan и доказват, че няма нужда от голям работен обем, за да получите мощно ускорение и еластичност.

Отвътре Qashqai е просторен и добре оборудван модел, а в салона са използвани качествени материали.

Новият бензинов турбомотор се предлага за Nissan Qashqai с предно предаване 4х2. Въпреки че не е с двойно задвижване 4х4, автомобилът се държи сигурно и стабилно в завоите и при изкачване на стръмни височини. Кормилното управление е на високо ниво и кросоувърът изпълнява маневрите със забележителна точност.

 

Освен, че е динамичен и икономичен кросоувър, отвътре Nissan Qashqai е просторен и добре оборудван модел. Пътниците отпред разполагат с регулируеми седалки, а в салона са използвани качествени материали. Отзад има предостатъчно място за краката на пасажерите, за да се чувстват комфортно при дълги пътувания. Багажникът е с обем от 430 л, но при необходимост нараства до 1585 л при сгъване на задните облегалки. Базовото оборудване Comfort включва светодиодни фарове, 17-цолови алуминиеви джанти, преден и заден асистент за паркиране, круйз-контрол, Bluetooth, двузонов електронен климатик, система за екстремно спиране при опасност и много други.

Система от четири камери показва на екрана поглед отгоре и помага на водача при паркиране.

Отзад има предостатъчно място за краката на пасажерите, за да се чувстват комфортно при дълги пътувания. Багажникът е с обем от 430 л, но при необходимост нараства до 1585 л при сгъване на задните облегалки.

Nissan Qashqai 1.6 D  IG-T

1,6-литров 4-цил. турбобензинов двигател

6-степенна механична скоростна кутия

163 к.с. максимална мощност при 5600 об/мин

240 Нм въртящ момент при 2000-4000 об/мин

8,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

200 км/ч максимална скорост

5,8 л/100 км среден разход на бензин