2. Домът на писателя – народовед, който той дарил преживе на съгражданите си
Христо Христов

В Казанлък вдигат паметник на Чудомир в естествен ръст

Христо Христов - четвъртък, 17-08-2017 - 13:58

 

Да бъде издигнат паметник на писателя – народовед, хуморист, художник и изследовател на региона Димитър Чорбаджийски – Чудомир, предлагат жители на Казанлък.

Те припомнят че на 26 декември ще се навърши половин век от кончината му, а в града липсва дори негов бюст.

В двора на къща-музей се съхранява изработена от гранит глава на твореца, тя е дело на скулптура Иван Варчев и е правена през 70-те години на миналия ХХ в., припомни директорът на уникалния музей в Града на розите Добрина Матова. Размерите й обаче не са подходящи за експониране в сравнително мънички и затворен сред високоетажни кооперации двор. Намеренията са главата да бъде дарена на училище „Чудомир“ и да бъде поставена на подходящо място.

Най-вероятно за направата на бъдещия паметник в естествен ръст ще бъде обявен национален конкурс, от музея са подготвили и подходящ снимков материал на който творецът е в характерната си поза с книга под мишница.

Авторът на незабравимите хумористични разкази „Нашенци“, излизали първо като подлистници във вестник „Мир“е роден в павелбанското село Турия през 1890 г., но през целия си съзнателен живот е живял в Казанлък.

Днес в дарената от него къща – музей се съхраняват близо 25 000 документа, ръкописи, ескизи, живописни платна и вещи, свързани с дейността му .

През миналата 2016-а година те се обогатиха с дневника, воден от брат му Георги Чорбаджийски и още вещи, ползвани в импровизираното му ателие.

Пак тогава постъпи и оригиналното бюро, ползвано десетилетия наред от брата, който е бил активист на Дружеството на запасните подофицери и директор на училището в град Павел баня. Писалището било спасено буквално в последния момент преди да бъде нацепено и изгорено в тамошния ракиджийски казан, коментира Матова. Наскоро музеят се сдобил и с електронен вариант на портрет на писателя, рисуван от добрия му приятел художника Константин Щъркелов, за който почти никой не знаел, че е запазен.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.