Здравноосигурените ще имат повече безплатни услуги
Монитор

НЗОК ни отпуска 3-а безплатна пломба

Силвия Николова - четвъртък, 08-09-2016 - 15:02

Здравноосигурените над 18-годишна възраст ще имат право на трета безплатна дентална дейност. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса и допълниха, че това може да бъде пломба, лечение на канал или друга манипулация, според преценката на зъболекаря.

Новата услуга влиза в сила от този месец и засега здзравноосигурените ще могат да се възползват от нея до края на годината.

За разплащане с денталните доктори за третата зъболекарска услуга касата ще отблокира от оперативния резерв 8 млн. лева, за да се разплаща с тях.

Тя се въвежда според възможността, която дават Законът за здравното осигуряване и Националният рамков договор за дентални дейности за 2016 г. Според нормативният документ „Когато очакваното изпълнение на бюджета към 31 юли 2016 г. не надхвърля с повече от 25 на сто предвидените за седемте месеца в Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г. средства за заплащане на изпълнителите на дейност, Надзорният съвет на НЗОК взема решение за усвояването на средства в размер 8 милиона лева от резерва на НЗОК за закупуване на трета дейност”.

След отчитане на касовото изпълнение на здравноосигурителните плащания за дентална помощ за периода януари-юли 2016 г., е установено, че са заплатени средства в размер на 78 951 хил.лв. и изпълнението на бюджета не надхвърля с повече от 25 на сто предвидените средства за седемте месеца в Закона за бюджета на НЗОК за 2016 година, казаха още от НЗОК.

 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.