СНИМКА МОНИТОР

7-годишен връх в ръста на туристите в света

Агенция Монитор - петък, 08-09-2017 - 16:55

Броят на чуждите туристи в света е нараснал с 6,4% през първото шестмесечие, невиждан резултат от седем години, благодарение най-вече на двуцифреното увеличение в Средиземноморския регион. Това сочат данни, публикувани късно снощи от Световната организация по туризъм (СОТ) и цитирани от АФП.

От януари до юни туристите са достигнали 598 милиона, което е с 36 милиона повече спрямо първата половина на 2016 г., се посочва в комюнике на организацията към ООН с централа в Мадрид. Институцията обяснява това нарастване с по-голямото доверие на бизнеса и засилващите се желания за посещения в Англия, Китай, Франция и САЩ.

"Първото шестмесечие на 2017 година показва здравословен растеж на все по-гъвкав и динамичен туристически пазар, включително и за дестинации, които миналата година бяха засегнати от въпроси, свързани със сигурността", коментира генералният секретар на СТО Талеб Рифай.

С особено силен растеж през първото полугодие са се ползвали средиземноморските дестинации, сред които Египет, Тунис и Турция, претърпели терористични атаки през последните години.

Броят на международните туристи към Южна Европа и Средиземноморието се е повишил с 12%, към Близкия изток - с 8,9%, а към Северна Африка - с 16%. За цяла Европа увеличението е 7,7%, в сравнение с 7,6 на сто за Африка, 5,7% за Азиатско-тихоокеанския регион, 6% за Южна Америка и 2 на сто за Северна Америка, където силните данни в Канада и Мексико компенсират спад в САЩ.

СОТ очаква туристите по света да се увеличат с 3-4 на сто за цялата 2017 г. През 2016 г. броят на международните туристи в света нарасна с 3,9% спрямо 2015-а до 1,23 милиарда души, припомня АФП.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.